Înțelegerea randame...
 
Notifications
Clear all

Înțelegerea randamentului canabisului pe plantă

1 Posts
1 Users
0 Likes
1,533 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

Atunci când vizualizați un site care comercializează semințe de canabis, cu siguranță ați văzut la descriere și posibilul randament pe care planta îl poate avea. Dar, există mulți factori care influențează randamentul final. Deci, câți mugurași putem obține de fapt de la o plantă?

Există două tipuri de mugurii pe o plantă de canabis. Primul este mugurele principal (numit și cola), care se formează în vârfului plantei. Dacă se utilizează tehnici de creștere mai simple, este probabil ca această cola să producă cel mai mare grup de muguri.

Al doilea tip sunt mugurii care se formează pe ramurile laterale, apărând mai întâi în punctele în care ramurile întâlnesc tulpina principală. Când începe înflorirea prealabilă, veți observa mici pistili albi care răsar din aceste locuri. În timp, mugurii vor începe să se dezvolte și să umple ramurile.

Prin anumite tehnici de antrenament, dimensiunea mugurilor poate fi crescută semnificativ. De exemplu, Topping sau ScrOG fac ca fiecare ramură de muguri să semene cu mugurele principal.

 

Ce este randamentul?

Randamentul este cantitatea finală de muguri pe care o obțineți de la plante după recoltare. În industria canabisului, este măsurată în principal în grame.

Indiferent dacă creșteți în interior sau în aer liber, veți determina exact modul în care puteți măsura sau prevedea cel mai bine randamentul. În exterior, randamentul tinde să fie măsurat în grame/plantă. Deci, veți vedea crescătorii care promovează tulpini ca producând, să zicem, până la 300g/plantă. Totuși, în interior este adesea măsurat în grame pe metru pătrat (g/m²). Plantele se încadrează cel mai frecvent între 400 și 500g/m².

Ultima măsurare ia în considerare fiecare metru pătrat expus la lumină. Presupunem că se folosește o tehnică precum SOG sau ScrOG, care maximizează expunerea la lumină a mugurilor. Dacă nu utilizați aceste tehnici, este posibil ca randamentele să fie semnificativ mai mici decât valorile superioare promovate de băncile de semințe.

 

Randament umed vs uscat de canabis

Este foarte important să se facă distincția între randamentul umed și cel uscat.

Când mugurul este recoltat de pe plantă, acesta va fi plin de apă, care va reprezenta aproximativ 75-80% din greutatea sa. Deci, dacă mugurele are 100 de grame imediat după recoltare, acesta va avea doar 20-25 de grame după uscare.

O sumă simplă pentru estimarea recoltei uscate, odată ce ați avut recolta umedă, este multiplicarea greutății sale cu 0,25. Acest lucru vă va spune care este 25% din greutatea sa actuală.

 

Cum se estimează randamentul plantelor cultivate în interior?

Dar câte grame produce o plantă? Sau, în cazul creșterii în interior, cât produce fiecare metru pătrat? Estimarea acestui lucru este dificilă și nu poate fi niciodată mai mult decât o estimare. Acestea fiind spuse, prin evaluarea câtorva dintre influențele majore asupra randamentului, este posibil să înțelegeți ceea ce recolta va produce.

 

Influența dimensiunii ghiveciului asupra randamentului

Dimensiunea ghiveciului va avea un efect asupra randamentului final. Pur și simplu, un ghiveci mai mare înseamnă o recoltă potențială mai mare. Acestea fiind spuse, nu cumpărați cele mai mari ghivece pe care le puteți găsi, deoarece acestea vin cu provocări semnificative care, dacă nu sunt gestionate corect, pot distruge recolta în întregime.

Creșterea dimensiunii ghiveciului înseamnă mai mult spațiu pentru ca rădăcinile să crească, ceea ce va încuraja o creștere mai mare a plantei. O plantă va crește doar până la o dimensiune care este durabilă pentru sistemul său radicular. În caz contrar, nu ar fi capabil să se întrețină sau să aducă în mod adecvat apă și substanțe nutritive.

Plantele mai mari au nevoie de mai multă apă, mai mulți nutrienți și mai multă lumină. Ca să nu mai vorbim de mult mai mult spațiu. În plus, odată ce o plantă depășește o anumită dimensiune, va necesita antrenament pentru a obține rezultate bune. Dacă nu sunteți obișnuiți să cultivați canabis, este recomandabil să vă păstrați plantele mai mici, deoarece acestea vor necesita mai puțină îngrijire. Acesta este un alt motiv pentru măsurarea randamentului interior în g/m². Puteți avea 4 plante uriașe sau 16 plante mai mici. În timp ce randamentele pot fi similare în cele din urmă, plantele mai mici vor crește mai repede și ar putea necesita mai puțină îngrijire.

Producătorul mediu va folosi un ghiveci de 11 litri; acest lucru va permite plantei să atingă aproximativ 90cm – o dimensiune bună, mai ales dacă creșteți în interior.

Pentru răsaduri și plante tinere Pentru plante robuste Pragul final
10cm = 0,5L 25cm = 11L 46cm = 57L
13 – 15cm = 1L 30cm = 19L 61cm = 95L
18 – 20 cm = 4L 36cm = 26L 76cm = 114L
22cm = 7,5L 41cm = 19L  

 

Cum afectează randamentul geneticii

Fiecare tulpină de canabis este predispusă genetic pentru a produce randamente într-un anumit interval. Unele produc 1500g/plantă sau mai mult în aer liber! Alte plante, indiferent de cât de bine le-ați trata, oferă semnificativ mai puțin din punct de vedere al randamentului.

Deci, faceți câteva cercetări cu privire la tulpina aleasă în prealabil și verificați dacă randamentul lor maxim este suficient pentru a vă satisface. De asemenea, rețineți că doar pentru că o tulpină poate produce un randament uriaș asta nu înseamnă că-l va avea neapărat.

 

  • Estimarea randamentului pe baza iluminării

Este posibil să vă estimați randamentul final pe baza puterii totale a luminilor utilizate. Cu toate acestea, este o estimare aproximativă care diferă în funcție de tipul de iluminat. De exemplu, luminile CFL, HPS și LED-urile cu aceeași putere nu vor oferi aceeași cantitate a mugurilor. LED-urile sunt foarte eficiente și, prin urmare, pot funcționa bine la o putere mai mică.

În cadrul comunității cultivatorilor, limita superioară utilizată de obicei este de 1 gram/watt. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare watt de lumină pe care îl oferiți plantelor, puteți spera să primiți 1 gram de canabis. Deci, randamentul mediu pe plantă sub o lumină de 600W ar fi de 600g. Scopul acestui lucru, mai ales ca novice, este foarte optimist. Totuți, e nevoie de experiență pentru a ajunge la 1g/watt.

Din nou, configurarea contează! Intensitatea luminii este cea mai mare chiar sub centrul ei și scade pe măsură ce vă apropiați de periferia razei sale.

 

  CFL HPS HPS LED LED
WATT 200W 100W 250W 100W 400-600W
SPAȚIU 60 x 60 x 160 60 x 60 x 160 80 x 80 x 160 60 x 60 x 160 120 x 120 x 200
GRAME 80 – 150 gr 80 – 100 gr 230 – 250 gr 100 – 150 gr 400 – 650 gr
  • Estimarea randamentului pe baza spațiului disponibil

A avea mai mult spațiu disponibil înseamnă oportunitatea unor randamente mai mari. Deși există diverse ecuații pe care le puteți utiliza pentru a determina randamentul exact pe baza dimensiunii spațiului de creștere, principiul general este; dacă aveți mai mult spațiu, puteți adăuga mai multe plante. Mai mult, veți putea folosi lumini mai puternice și puteți pune plantele în ghivece mai mari.

 

Cum se estimează randamentul plantelor cultivate în aer liber?

Randamentul potențial al fiecărei plante cultivate în aer liber poate crește în funcție de tulpină. În medii bune, plantele vor avea acces la puterea incredibilă a soarelui și la o cantitate mare de spațiu în care să crească. Toate acestea pot echivala cu randamente mai mari.

 

  • Estimarea randamentului pe baza dimensiunii ghiveciului

În exterior, dimensiunile ghivecelor ar putea începe chiar de la 25 de litri. Având în vedere că acest lucru depășește de două ori volumul ghiveciului mediu interior, ar trebui să fie evident cât de mare ar putea crește o plantă în aer liber.

 

Estimarea randamentului plantelor auto-înfloritoare

Estimarea randamentului plantelor auto-înfloritoare este ușor diferită de randamentul tulpinilor clasice (fotoperioade). În ansamblu, deoarece sunt mai mici, plantele auto-înflorire tind să funcționeze mai bine în interior, mai ales dacă se utilizează metoda de creștere SOG. În timp ce randamentele plantelor cu fotoperioadă pot crește exponențial în aer liber, saltul nu este nici pe departe atât de dramatic cu tulpinile auto-înfloritoare.

Cu toate acestea, chiar dacă produc randamente mai mici, tulpinile auto sunt mai rapide și, în general, mai ușor de cultivat decât tulpinile fotoperiodice. Mai precis, acestea necesită aproximativ două treimi din timp pentru a ajunge la recoltare în comparație cu plantele fotoperiodice, astfel încât este posibil să se realizeze mai multe culturi într-un singur sezon de creștere.

În exterior, plantele fotoperiodice vor începe să înflorească numai când se termină vara. Deși soarele de primăvară și de vară contribuie la randamentele lor uriașe, este posibil să se recolteze trei recolte consecutive de tulpin auto în acest timp, spre deosebire de o recoltare a fotoperioadelor.

 

Alte considerații importante care afectează randamentul canabisului

Deși am discutat despre principalii factori determinanți ai randamentului final al culturii, există mulți factori în joc care vor dicta în cele din urmă calitatea și cantitatea recoltei.

 

  • Genetica

Genetica joacă un rol crucial în randamentul plantelor. Din fericire, căutarea geneticii specifice este ușoară. De asemenea, este posibil să căutați doar semințe de canabis cu randament ridicat în general.

  • Nutrienți

Plantele trebuie hrănite! Dacă o plantă nu are substanțe nutritive suficiente, nu va putea produce muguri impresionanți. Cu toate acestea, prea mult îngrășământ va cauza blocarea nutrienților. Acesta este momentul în care nivelurile de nutrienți din sol devin atât de mari încât blochează absorbția rădăcinilor de hrană. Rețineți că tulpinile auto-înfloritoare tind să aibă nevoie de mai puțini nutrienți.

  • Potența luminii

Lumini mai puternice înseamnă o creștere mai puternică și muguri mai mari – dacă nu sunt prea puternice, caz în care plantele vor arde. În mod similar, lumina directă a soarelui va oferi randamente mai bune decât un cer înnorat.

  • Vremea, temperatura și umiditatea

Nivelurile de lumină nu sunt singurul factor de mediu de luat în considerare. Plantelor le plac căldura și umiditatea potrivită. Sativele sunt deosebit de delicate și le plac mediile calde și uscate. Indicele în schimb, se dezvoltă mai bine în medii mai umede.

  • Timp petrecut în vegetație

Etapa vegetativă de creștere determină dimensiunea finală a plantei. Odată ce începe să înflorească, energia trece de la creșterea plantei la producerea mugurilor. Deci, cu cât o plantă stă mai mult în perioada de vegetație, cu atât randamentul final poate fi mai mare.

  • Tehnici de antrenament

Tehnicile de antrenament vă pot îmbunătăți considerabil randamentul final. Cele mai multe dintre acestea sunt folosite în interior, deși tehnica Low Stress Training (LST) poate fi utilizată și în aer liber.

În interior, SOG, ScrOG, topping, defoliation și high-stress training sunt opțiuni viabile. Deși fiecare dintre acestea este diferit, aceștia împărtășesc același scop fundamental: creșterea expunerii la lumină în zonele mugurilor.

  • Hidroponie

Cultivarea hidroponică vă poate crește randamentul cu până la 20%. Acest lucru se datorează absorbției mai eficiente a nutrienților. Deși este o metodă eficientă de creștere, este o provocare complet diferită și necesită o configurație potențial complexă. Cultivarea hidroponică se poate realiza corect doar de către cultivatorii experimentați.

 

Nu veți putea niciodată să știți exact câte grame veți obține de la o plantă înainte să o aveți în față. Dar, înțelegând diferiții factori care sunt în joc, puteți face o estimare mult mai exactă.

Dacă sunteți un novice, totul este o experiență de învățare, iar odată cu practica vine și perfecțiunea. Veți avea de învățat de la fiecare cultură și, cu siguranță, doar experimentând veți deveni expert!

 

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 20/10/2021 5:22 pm
Share: