Ghidul Canabisului ...
 
Notifications
Clear all

Ghidul Canabisului Medicinal

1 Posts
1 Users
0 Likes
1,033 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

În acest articol, analizăm în detaliu canabisul medical și tot ce trebuie să știți despre acesta. Canabisul conține sute de molecule importante. Multe dintre aceste substanțe chimice, inclusiv THC-ul și CBD-ul, arată potențial în studii științifice și rapoarte.

 

Ce este canabisul medicinal?

Canabisul medicinal și canabisul recreativ sunt în esență același produs utilizat în scopuri diferite. Mugurii de canabis conțin niveluri ridicate de substanțe, cum ar fi THC și CBD, pe care cercetătorii le explorează în laboratoare.

Atunci când sunt utilizate pentru un scop specific, multe dintre aceste molecule prezintă semne timpurii de promisiuni în studiile pe celule și animale și un număr limitat de studii pe oameni.

Deși rapoartele anecdotice afirmă că unii oameni beneficiază de mari beneficii în urma utilizării canabisului medicinal, fumatul canabisului nu previne și vindecă bolile.

Pacienții consumă canabis într-o varietate de moduri, inclusiv vapatul mugurilor și extractelor brute, consumarea alimentelor sau administrarea uleiurilor sublinguale.

 

Lacune în cercetare

Lipsa datelor disponibile contestă grav validitatea rapoartelor anecdotice aparent miraculoase referitoare la canabisul medicinal. Deși oamenii de știință au cercetat canabisul în profunzime de peste un secol, decenii de interdicție ne-au împiedicat înțelegerea plantei și a efectelor sale medicinale.

În prezent, Drug Enforcement Agency (DEA) din Statele Unite clasifică canabisul ca drog de program I [1], alături de LSD, heroină și peiot. Prin definiție, substanțele din această categorie nu au în prezent o utilizare medicală acceptată și un potențial ridicat de abuz. Această listă contrazice utilizarea curentă a plantei în țară, unde cetățenilor li se prescrie canabis pentru condiții medicale în 36 de state. Consumul de canabis este, de asemenea, încă interzis tehnic de legislația UE, în timp ce unele țări membre și-au legalizat utilizarea în condiții specifice.

 

Ce este canabisul?

Canabisul este un gen de plantă cu flori care aparține familiei Cannabaceae. Plantele de canabis sunt dioice (dezvoltă plante masculine și feminine separate), iar majoritatea produselor de canabis pe care le consumăm, fie recreativ, fie medicinal, sunt derivate din florile plantelor femele.

Există o mulțime de discuții cu privire la taxonomia adecvată a plantelor de canabis. Cu toate acestea, în general, plantele de canabis sunt împărțite în următoarele specii diferite:

 

 

Înțelegerea compușilor de canabis

Planta de canabis conține peste 400 de compuși chimici diferiți. Peste 100 dintre aceștia sunt canabinoizi, compuși care pot acționa direct sau indirect asupra receptorilor canabinoizi.

Cele mai cunoscute două componente ale canabisului sunt THC-ul (tetrahidrocanabinol) și CBD-ul (canabidiol). THC-ul este componenta principală găsită în canabis și este ceea ce îi conferă efectele sale psihotrope. CBD-ul, pe de altă parte, se găsește de obicei în concentrații mai mari în soiuri de cânepă sau canabis special crescute pentru a fi bogate în canabinoizi.

Pe lângă canabinoizi, canabisul conține și alți compuși vitali, cum ar fi terpene. Acestea se găsesc în uleiurile esențiale ale plantei și joacă un rol cheie în conferirea canabisului aromelor sale unice.

Fiecare plantă de canabis va avea propriul său machiaj chimic distinct. Anumite plante, de exemplu, pot avea concentrații mai mari de canabinoizi și terpene decât altele. Acest lucru se datorează geneticii diferitelor soiuri.

 

Efectul de anturaj

O mulțime de cercetări privind canabisul se concentrează pe examinarea efectelor compușilor individuali în mod izolat. Și, deși acest lucru ne poate spune multe despre acești compuși, a ridicat, de asemenea, o mulțime de întrebări cu privire la proprietățile unice ale canabisului.

Termenul „efectul de anturaj” a fost descris pentru prima dată de Raphael Mechoulam, un cercetător de frunte în domeniul canabisului din Israel. În 1998, Mechoulam și echipa lui au descris efectul anturajului într-o lucrare [2] publicată în Jurnalul European de Farmacologie. Lucrarea a descris cum efectele canabisului nu sunt provocate doar de substanțele chimice individuale din canabis, ci și de modul în care aceste substanțe chimice interacționează în interiorul corpului.

Un exemplu simplu al efectului anturajului poate fi văzut în interacțiunea dintre THC și CBD. Numeroase studii au arătat că CBD-ul poate reduce [3] unele dintre efectele THC-ului afectând capacitatea substanței chimice de a se lega de receptorii CB1 din creier și corp. Procedând astfel, CBD-ul poate ajuta la reducerea unora dintre efectele THC-ului, cum ar fi anxietatea, paranoia, tulburările cognitive, etc.

Alte exemple ale efectului anturajului pot fi văzute atunci când se compară efectele izolatelor sintetice de canabinoizi cum ar fi dronabinolul (THC pur sintetic), de exemplu, cu cele ale canabinoizilor naturali. Efectele dronabinolului sunt raportate a fi foarte diferite de cele ale THC-ului, iar efectele sale secundare tind să fie mult mai intense și mai prelungite.

Acest lucru ar putea fi greu de înțeles, văzând că dronabinolul este structural foarte asemănător cu THC-ul. Cu toate acestea, diferențele puternice dintre efectele dronabinolului și cele ale THC-ului se datorează probabil efectului anturajului, deoarece dronabinolul conține doar THC pur, în timp ce canabisul conține o mulțime de alte componente.

Înțelegerea sistemului endocanabinoid

Pentru a înțelege canabisul medical, este vital să înțelegem sistemul endocanabinoid – sistemul care mediază efectele canabisului în corpul nostru. Sistemul endocanabinoid (ECS) este cel mai bine gândit ca un sistem de reglementare. De fapt, unii îl consideră principalul sistem homeostatic din organism, responsabil pentru menținerea unui echilibru atent care să mențină corpul nostru funcționând la cel mai bun nivel.

Sistemul constă în principal din trei componente principale:

Endocanabinoizi precum anandamida și 2-AG

Acești compuși sunt similari cu canabinoizii găsiți în canabis, dar sunt produși în mod natural de către organism

Receptorii canabinoizi CB1 și CB2

Receptorii CB1 se găsesc în concentrații mari în tot creierul, în timp ce receptorii CB2 se găsesc în celulele imune

Enzime

Cum ar fi acidul gras amida hidrolaza și citocromul P450, care ajută la sintetizarea, transportul și metabolizarea canabinoizilor

 

În prezent, cercetările arată că sistemul endocanabinoid este implicat într-o multitudine de procese corporale. Acestea includ:
Acești endocanabinoizi sunt apoi transportați și activează receptori specifici. Pentru a vă ajuta să vizualizați acest lucru, vă puteți gândi la receptorii canabinoizi ca la încuietori și la endocanabinoizi ca chei. Când un endocanabinoid activează un receptor, acesta declanșează un răspuns specific în organism.Corpul produce endocanabinoizi ca răspuns la o mare varietate de factori, inclusiv exerciții fizice, stres, ora din zi și multe altele. De exemplu, când ne confruntăm cu un eveniment stresant, corpul nostru produce endocanabinoizi pentru a ajuta la minimizarea efectelor negative ale stresului.

Inflamație și durere

Starea de spirit și dorința sexuală Odihnă Temperatura corpului și funcția imunitară Digestie Răspunsul la stres

 

Canabisul ca medicament

Sistemul endocanabinoid a fost descoperit în secolul al XX-lea, după ce cercetătorii au dorit să înțeleagă mecanismele prin care canabisul își produce efectele intoxicante unice. Astăzi, se crede că ECS este o potențială țintă terapeutică pentru o mare varietate de afecțiuni, iar terapiile pe bază de canabis devin din ce în ce mai populare.

Până în prezent, majoritatea cercetărilor asupra canabisului medicinal s-au concentrat pe THC și CBD. THC-ul este un agonist CB1, adică se leagă direct de receptorii CB1. Atunci când se produce, produce o varietate de efecte care variază în funcție de calea de administrare, de mărimea dozei, precum și de individ și de sensibilitatea lor la canabis.

CBD-ul, pe de altă parte, este mult mai complicat. Spre deosebire de THC, CBD-ul nu are o afinitate mare pentru niciunul dintre receptorii canabinoizi. În schimb, funcționează pe serotonină, vaniloid, GABA, gamma și o varietate de alți receptori. De fapt, s-a demonstrat că CBD-ul acționează prin 60 de căi moleculare diferite.

Canabisul medicinal se referă cu adevărat la utilizarea componentelor din canabis pentru a restabili echilibrul sistemului endocanabinoid și, astfel, pentru a ameliora o varietate de afecțiuni și simptomele acestora.

Cu toate acestea, înțelegerea canabisului și modul în care exercită o astfel de varietate de efecte asupra corpului poate fi dificilă.

 

CBD-ul este eficient fără THC?

CBD-ul pare să funcționeze bine fără THC. Mulți oameni raportează rezultate bune atunci când utilizează produse din ulei CBD care conțin foarte puțin THC.

Unii pacienți și companii susțin izolarea canabinoizilor pentru efectele lor individuale în speranța de a obține doze mari de molecule izolate. Deși unii oameni raportează succesul folosind această metodă, cercetările emergente indică beneficiile utilizării întregii plante, așa cum intenționează natura.

Mugurii de canabis conțin peste 100 de canabinoizi și peste 200 de terpene. Deși acești compuși oferă propriile lor efecte în mod izolat, aceștia par, de asemenea, să lucreze între ei, creând un efect de anturaj [4]. Cercetările în curs sugerează că canabinoizii și terpenele pot face sinergie pentru a crea rezultate mai bune. Aceasta include CBD-ul și THC-ul care funcționează bine împreună (precum și separat).

O viziune comună a început să se impună, în cazul în care oamenii văd CBD-ul ca molecula medicamentoasă non-psihoactivă și văd THC-ul ca fiind componenta psihoactivă recreativă „distractivă”. Cu toate acestea, acest lucru este departe de adevăr. Multe studii în desfășurare explorează, de asemenea, potențialul medicinal al THC-ului.

Acțiunea și investițiile companiilor farmaceutice mărturisesc, de asemenea, despre apariția THC-ului ca un canabinoid medicinal principal. De exemplu, Insys Therapeutics a creat o formă sintetică de THC, cunoscută sub numele de dronabinol.

Interesant este faptul că Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a aprobat medicamentul ca fiind sigur și eficient pentru anorexia indusă de HIV / SIDA [5] și greața și vărsăturile induse de chimioterapie [6].

DEA a mutat, de asemenea, dronabinolul de la programul I la programul II, lăsând în același timp canabisul blocat în categoria cea mai restrictivă.

Cercetări privind canabisul medicinal

  • Inflamație

Există un număr mare de cercetări care arată că sistemul endocanabinoid joacă un rol cheie în reglarea proceselor inflamatorii [7]. Mai mult, studiile preclinice au arătat că canabinoizii pot reduce inflamația [8] asociată cu diverse probleme de sănătate. O revizuire din 2018 [9] sugerează potențialul canabinoizilor de a ameliora simptomele osteoartritei prin catalizarea acțiunii antiinflamatorii, analgezice și antinociceptive din sistemul endocanabinoid. Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat rapid că doar câteva studii clinice au avut loc cu privire la siguranța și eficacitatea canabisului medical în acest domeniu.

  • Durere

Sistemul endocanabinoid joacă, de asemenea, un rol important în modul în care simțim și reacționăm la durere. Cercetările au descoperit receptori canabinoizi în siturile presinaptice [10] din sistemul nervos central și periferic. Canabinoizii care acționează asupra acestor receptori pot modifica transmisia semnalelor de durere. Prin urmare, canabinoizii au devenit un subiect de interes în tratarea unei mari varietăți de tipuri de durere, incluzând atât durerea nociceptivă cauzată de leziuni, cât și durerea neuropatică cauzată de afecțiuni precum scleroza multiplă [11].

  • Afecțiuni ale pielii

Sistemul endocanabinoid [12] este activ pe toată pielea și poate fi activat folosind produse topice de canabis precum creme, balsamuri, uleiuri și multe altele. Această descoperire a dat naștere unei imense industrii de produse topice de canabis care pot ajuta la acnee, reacții alergice, dermatită, psoriazis și multe altele.

  • Condiții de sănătate mintală

Cercetările privind canabinoizii pentru condițiile de sănătate mintală sunt încă frustrant de limitate, deși canabinoizii s-au dovedit a prezenta potențial neuroprotector [13] în studiile preliminare. Mai mult, se crede că canabinoizii promovează neurogeneza [14] (crearea de noi celule cerebrale) în zonele cheie ale creierului asociate cu sănătatea mintală.

  • Tumori

Unul dintre rolurile sistemului endocanabinoid este acela de a regla creșterea și moartea celulelor. În ultimii ani, acest lucru a promovat multe discuții despre potențialul utilizării canabinoizilor în tratamentul tumorilor. În timp ce se află încă în stadiile incipiente, noile cercetări sugerează că terapiile cu canabinoizi pot ajuta la reglarea creșterii și răspândirii tumorilor. [15]

  • Greață, vărsături, apetit

Cercetările arată că atât THC-ul, cât și CBD-ul [16] au potențialul de a reduce greața și vărsăturile [17].

  • Tulburări de somn

Având în vedere efectele adesea sedative ale canabisului bogat în THC (în special în cantități mari), este logic că canabisul ar putea deține potențialul ca un ajutor de somn valoros. Din păcate, cercetările de înaltă calitate în acest domeniu sunt rare. Totuși, deoarece există șiruri de relatări anecdotice asupra efectelor sedative, inducătoare de somn ale tulpinilor indica, de exemplu, cei care doresc să „călătorească în Dreamland” ar putea lua în considerare canabisul bogat în THC pentru a ușura procesul. CBD-ul este, de asemenea, studiat [18] pentru potențialul său în tulburările de somn, deși rezultatele sunt încă neconcludente.

 

Cum să accesați canabisul medicinal

Câteva țări din lume au legalizat canabisul pentru uz medicinal, precum Olanda, Luxemburg, Germania, Canada, Australia și multe state din SUA. Programele de canabis medical din fiecare dintre aceste regiuni diferă, uneori foarte mult. Cu toate acestea, în general, majoritatea țărilor au legalizat canabisul pentru o listă selectată de afecțiuni. Pacienții cu aceste afecțiuni vor trebui să fie diagnosticați de un profesionist medical și să li se prescrie canabis sau să li se ofere un card de canabis medicinal pentru a putea cumpăra canabis de la un dispensar sau farmacie.

 

Legile canabisului și canabinoizilor sintetici

Canabisul rămâne ilegal pentru consumul de medicamente în multe țări europene, dar unele guverne au început să ușureze restricționarea medicamentelor pe bază de canabis. Acestea sunt adesea creații brevetate și sintetice care imită efectele canabisului. Câteva permit muguri, deși este mai puțin frecventă acesată opțiune.

Astfel de produse includ:

Nabilone Un canabinoid sintetic care imită THC-ul prescris pentru tratarea durerilor neuropatice, a stărilor de greață și vărsăturilor cauzate de chimioterapie.
Dronabinol O altă versiune sintetică a THC-ului utilizată pentru tratarea efectelor secundare ale chimioterapiei și a pierderii în greutate asociate cu HIV și SIDA.
Epidiolex Un medicament aprobat de FDA care conține CBD, utilizat pentru tratarea crizelor epileptice.
Sativex O formulă care conține THC și CBD, utilizată pentru tratarea spasticității sclerozei multiple.

 

Cum se utilizează canabisul medicinal

Canabisul medicinal este disponibilă în mai multe forme diferite. Acestea includ:

Tincturi și uleiuri de canabis: Tincturile provin din canabis extras în alcool rezistent, în timp ce uleiurile utilizează un fel de ulei purtător (de obicei MCT, ulei de semințe de cânepă sau ulei de măsline). Aceste produse pot conține CBD, THC și orice alt compus găsit în canabis. Unele produse conțin și alte ingrediente pentru a oferi o ameliorare mai specializată de la o anumită afecțiune sau simptom. Tincturile și uleiurile sunt luate de obicei sub limbă, unde sunt absorbite prin membranele mucoase din gură și au efect în aproximativ 15 minute.

Produse alimentare: Produsele comestibile din canabis vin sub multe forme diferite. Acestea pot conține doze mari de canabinoizi și trebuie descompuse în tractul digestiv pentru a avea efect. Acest lucru poate dura până la o oră sau mai mult, dar oferă o eliberare de lungă durată de canabis în organism.

Capsule: Capsulele de canabis conțin o singură doză de ulei de canabis. Acestea trebuie înghițite și, la fel ca alimentele, trebuie să fie defalcate de sistemul digestiv pentru a avea efect.

Substanțe topice: Substanțele topice din canabis, cum ar fi cremele și balsamurile, se aplică direct pe piele. Acestea pot conține o mare varietate de alte ingrediente pentru a ajuta la combaterea simptomelor precum inflamația, mâncărimea, roșeața, durerea, acneea, erupțiile cutanate și multe altele. Produsele topice din canabis încep să-și facă efectul de obicei în 10 minute. Canabinoizii din aceste produse oferă ameliorare locală, dar nu ajung în sânge.

Muguri: Mugurii uscați de canabis sunt bogați în tricomi, care conțin canabinoizi, terpene și alți compuși care conferă canabisului proprietățile sale medicinale unice. Acești muguri sunt de obicei fumați sau vapați, dar pot fi, de asemenea, infuzați în uleiuri, unt și multe altele. Plantele medicinale de canabis pot fi cultivate din semințe sau din clone, în funcție de disponibilitate și de structura de creștere.

Concentrate: Concentratele de canabis sunt obținute prin extragerea componentelor cheie din materialul vegetal de canabis pentru a crea un extract puternic. Aceste extracte au multe nume diferite, inclusiv hash, ulei, dabs și multe altele. Acestea sunt de obicei vaporizate cu un vaporizator sau cu aparate specializate, dar pot fi, de asemenea, fumate sau adăugate la comestibile.

Plasturi transdermici: Plasturile transdermici de canabis, după cum sugerează și numele, sunt plasturi topici care livrează canabinoizi prin piele și în sânge. Acest lucru le face unice de alte substanțe topice, deoarece oferă o eliberare constantă și de lungă durată a canabinoizilor în sistem.

 

Cum să dozați canabis medical

Dozarea este foarte importantă atunci când vine vorba de consumul de canabis medicinal. Totuși, canabisul acționează foarte diferit de la o persoană la alta, deci nu există încă linii directoare stricte cu privire la modul de măsurare corectă a medicamentelor din canabis.

Atunci când se utilizează THC, pacienții pot găsi ușurare luând microdoze de 2,5 mg. De fapt, tendința de microdozare a devenit foarte populară, deoarece permite pacienților să găsească ameliorare de la simptomele lor fără efectele puternice pe care THC-ul le produce în doze mai mari. Cu toate acestea, alți pacienți pot avea nevoie de doze mai mari pentru a experimenta ameliorarea.

Dozarea CBD-ului este, de asemenea, personală și, de obicei, este nevoie de mai multe utilizări pentru ca pacienții să găsească doza potrivită. De obicei, pacienților li se recomandă să înceapă cu doze mici de CBD și să se acumuleze în timp. Ideea este să progresăm încet până la o doză care să ofere o ameliorare maximă fără a produce efecte secundare.

Din păcate, există și mai puține informații despre dozarea altor canabinoizi precum CBN, CBG și CBC, deoarece acești compuși au mai puține studii decât THC-ul și CBD-ul.

Efecte secundare ale canabisului medicinal

La fel ca orice medicament, canabisul vine și cu propriul set de efecte secundare. Spre deosebire de opioide și alte medicamente legate de supradoze frecvente, canabisul nu suprima aparatul de respirație din creier. Prin urmare, cazurile de supradozaj de canabis sunt inexistente [19].

Cu toate acestea, canabisul poate afecta oamenii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Există îngrijorări majore cu privire la consumul de canabis în rândul adolescenților și la modul în care canabisul poate avea un impact negativ asupra creierului în curs de dezvoltare [20].

Efectele secundare ale canabisului diferă în funcție de canabinoidul primar în joc. De exemplu, atât THC-ul, cât și CBD-ul produc efecte foarte diferite.

Reacțiile adverse posibile ale THC-ului includ:

Ochi roșii Gură uscată Anxietate Paranoia
Panică Creșterea ritmului cardiac Reducerea timpului de reacție Probleme de coordonare

 

Efectele secundare posibile ale CBD-ului includ:

Ameţeală Diaree Pierdere în greutate
Oboseală Modificări ale poftei de mâncare Somnolenţă

 

Canabisul medicinal creează dependență?

Utilizatorii de canabis medicinal pot dezvolta o dependență psihică, deși riscul este considerat, în general, scăzut. Cunoscută sub denumirea de tulburare de consum de canabis, dependența de canabis poate avea un impact asupra sistemului de recompensare al creierului și poate duce chiar la modificări ale sistemului dopaminei [21] – o rețea responsabilă de sentimentele de plăcere.

Cercetările arată că cazurile de tulburare de consum de canabis au crescut [22] în statele americane care au adoptat măsuri pentru legalizarea canabisului recreativ. Datele sugerează că o mare parte a consumatorilor de canabis, atât pentru adulți, cât și pentru tineri, prezintă un risc semnificativ [23] de a dezvolta afecțiunea, chiar dacă nu utilizează canabis atât de des inițial. Cu toate acestea, legalizarea canabisului în aceste zone pare să reducă cazurile de supradoze fatale de opiacee [24].

La fel ca dependența de orice substanță, tulburarea consumului de canabis se manifestă prin utilizarea cronică a plantei [25].

Majoritatea acestei cercetări se concentrează pe dependența de canabis în ceea ce privește canabisul cu conținut ridicat de THC. CBD-ul nu pare să creeze dependență [26], iar dovezile preliminare [27] sugerează că poate chiar ajuta utilizatorii să depășească dependența de substanțe precum cocaina și metanfetamina.

 

Viitorul canabisului medicinal

Canabisul medical rămâne în stadiile infantile. Pe măsură ce interdicția continuă să crească în întreaga lume, oamenii de știință sunt capabili să sondeze canabisul cu mai multă profunzime și înțelegere. Pe măsură ce cercetătorii încep să dezvăluie efectele altor sute de canabinoizi și terpene și modul în care acestea se sinergizează, putem spera să vedem un salt uriaș înainte.

CBD-ul și THC-ul arată promițător, dar reprezintă doar o porțiune mică din „cocktailul chimic” din canabis. În viitor, este posibil să vedem amestecuri personalizate de canabinoizi și terpene adaptate individual pentru condiții de sănătate specifice.

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 20/10/2021 5:36 pm
Share: