Istoria Cânepei - T...
 
Notifications
Clear all

Istoria Cânepei - Tradiția redescoperită

1 Posts
1 Users
0 Likes
533 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

 

Cultivarea cânepei este una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane și cea mai veche direct atestată.

8000 i.Hr.

Conform Columbia History of the World, cea mai veche dovadă a industriei umane este o bucată de țesătură de cânepă, datând de la aproximativ 8.000 i.Hr. Deși provine din Asia Centrală, se crede că a fost răspândită prin China, India și Europa.

2700 i.Hr.

Legendarul împărat chinez Shennong (Fermierul divin) include cânepa în scrierea sa, considerată a fi primul text medical al lumii, unde sunt enumerate diferitele plante medicinale descoperite de Shennong, în funcție de soi și raritate. Cânepa este numită "o plantă superioară" și pe bună dreptate! Chinezii foloseau planta în întregime, din vârf și până la rădăcini, în industria textilă, medicinală și în alimentație.

1400 i.Hr.

Întrebuințarea cânepii este atestată în India, în ceremoniile cultural-religioase și certificată în scris, în texte în sanscrita datând din această perioadă. În opera medicală Sushruta, alcătuită inainte de 1000 i.Hr., se spune că planta ar putea vindeca lepra.

800 i.Hr.

Se crede că sciții ar fi adus cânepa în Europa din Asia Centrală și că tot ei ar fi inventat coasa. În secolul al V-lea i.Hr., istoricul grec Herodot descrie veșmintele din țesătura fină de cânepă din portul grecilor.

563 i.Hr.

Multe dintre sectele budiste cred că Gautama Buddha (563 i.Hr. - 483 i.Hr.) n-ar fi mâncat altceva decât semințe de cânepă și canabis vreme de 6 ani. Este adevărat că planta era pe atunci intensiv cultivată în nordul Indiei, unde se crede că el și-a petrecut cea mai mare parte a vieții.

300 i.Hr.

Sunt construite apeductele romane, care transporta apă în orașe și în zonele industriale. Se pare că aceste uimitoare realizări ale ingineriei au fost construite folosindu-se mortar de cânepă.

100 i.Hr.

Chinezii fabrică hârtie din materiale fibroase precum lemnul de dud, cânepă, scoarta s.a. Anul 105 i.Hr. este adesea citat ca fiind anul descoperirii hârtiei de către un oficial al Curții Chineze, Tsai Lun, deși istoricii consideră astăzi că de fapt s-ar fi întâmplat cu 200 de ani mai devreme. Adăugarea cânepii la pulpa de lemn de dud a dus la fabricarea unei hârtii de o calitate mult mai bună, invenție care s-a răspândit în restul lumii pe Drumul Mătăsii.

70 d.Hr.

Cânepa este cultivată pentru prima dată în Anglia. În jurul anului 400, cânepa este o cultură bine statornicită.

100 d.Hr.

În vremea Romei lui Nero, chirurgul grec Pedanius Dioscorides numește planta Cannabis Sativa și îi descrie variatele întrebuințări medicinale în opera lui de pionierat în 5 volume, De Materia Medica. Îi atrag atenția atât fibrele ei deosebit de puternice, cât și proprietățile medicinale.

Gaius Plinius Secundus (23 - 79 d.Ch.) scrie Naturalis Historia, unde vorbește despre întrebuințările industriale ale cânepii, explicând și cum trebuie cultivată.

565 d.Hr.

Dinastia Merovingieni, care a domnit în Franța și Germania de astăzi, o înmormântează pe regina Adelgunde într-o țesătură de cânepă deosebit de rafinată.

600 d.Hr.

În sudul Franței este construit un pod făcut din coji de cânepă în amestec cu var. Podul a fost pietrificat și este solid chiar și în ziua de azi.

800 d.Hr.

Carol cel Mare, fondatorul Sfântului Imperiu Roman, înaintează o lege privind cultivarea de cânepă obligatorie.

1009 d.Hr.

Hârtia pe bază de cânepă ajunge, în sfârșit, și în Europa, prin cultura arabă. Prima fabrică de hartie este ridicată în Xativa, Spania. Fabricarea hârtiei continuă aici sub dominația maura până în anul 1244 d.Hr., când armatele europene îi alungă pe mauri. Pentru următorii 850 de ani, hârtia ar fi fabricată mai ales din cânepă.

1100 d.Hr.

Cavalerii din Evul Mediu beau prima bere din cânepă.

1215 d.Hr.

Magna Carta, primul pas către legiferarea constituțională, este scrisă pe hârtie de cânepă.

1492 d.Hr.

Sforile și velatura folosite de Columb la traversarea Atlanticului sunt confecționate din cele mai solide și lungi fibre, pe care numai cânepa le poate produce. Dacă alte materiale ar fi folosite, nu ar fi rezistat de-a lungul acestei lungi și epuizante călătorii.

1535 d.Hr.

Henric al VIII-lea, cel mai puternic dintre toți monarhii britanici, înaintează un document care prevede că toți proprietarii de pământ trebuie să cultive cânepă, în caz contrar vor fi sancționați.

1564 d.Hr.

Regele Filip al Spaniei ordona cultivarea cânepii pe tot teritoriul imperiului, din Argentina zilelor noastre și până în Oregon, urmând exemplul Reginei Elisabeta I, care promulgase o lege similară în Anglia.

1600 d.Hr.

Galileo, "părintele astronomiei moderne", își face însemnările științifice pe hârtie de cânepă.

1791 d.Hr.

Președintele Washington stabilește taxe de import pentru cânepă pentru a încuraja industria autohtonă. Jefferson numește cânepa "o necesitate" și le recomandă fermierilor să cultive cânepă în loc de tutun.

"Bucurați-vă din plin de sămânța de cânepă. Cultivați-o peste tot." - George Washington.
"Cânepa este de primă necesitate pentru bunăstarea și prosperitatea unei națiuni." - Thomas Jefferson.

1892 d.Hr.

Motorul diesel, inventat de Rudolph Diesel, a fost ințial conceput să funcționeze cu ulei obținut din semințe de cânepă.

1941-1945 d.Hr.

Campania "Cânepă pentru Victorie" este inițiată în SUA din cauza crizei rezervelor de cânepă din Japonia din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Fiind folosită pentru articole militare vitale (sfoară, pânză, textile), se oferă subvenții fermierilor care cultivă cânepă, ba chiar sunt scutiți de serviciul militar, împreună cu fiii lor. Se produc filme promotionale ca "Hemp for Victory", care să ilustreze importanța așa-numitelor "Grădini ale Victoriei". Ca urmare, cultivarea cânepii a crescut cu câteva mii de procente.

2001 d.Hr.

"Mașina-cânepă" traversează America de Nord, folosind drept combustibil bio-diesel din cânepă. Mașina a pornit din Washington D.C. la data de 4 iulie 2001 și s-a întors acasă pe 2 octombrie 2001, după ce a străbătut 10.000 de mile în scopul de a promova folosirea cânepii ca sursă alternativă de combustibil.

 

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 24/03/2021 10:54 am
Share: