Canabisul și Sistem...
 
Notifications
Clear all

[Sticky] Canabisul și Sistemul Imunitar: un act de echilibrare complex

1 Posts
1 Users
0 Likes
779 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

 

Canabisul a fost utilizat în scopuri medicale și nutrițional de mii de ani. Multe civilizații antice - de la chinezi la greci - au inclus canabisul în farmacopeea lor. Pe atunci, nimeni nu s-a întrebat cum sau de ce canabisul a alinat durerile și a calmat spiritele. A fost un aliat util - asta a fost tot ce a contat.

Acum, oamenii de știință din întreaga lume încearcă să înțeleagă canabisul și modul în care acesta interacționează cu reteaua complexă a sistemelor biologice din corpul nostru. Cu toate acestea, în ciuda multor descoperiri interesante, știm încă relativ puține, mai ales când vine vorba de interacțiunea dintre canabis și sistemul imunitar.

Unele studii sugerează că, canabinoizii precum THC-ul și CBD-ul sunt imunosupresoare, ceea ce poate explica ușurarea experimentată la consumatorii de canabis medical cu boli autoimune și inflamații cronice. Alte studii au arătat că utilizarea regulată a canabisului poate crește numărul de leucocite în afecțiunile de imunodeficiență, cum ar fi HIV, sugerând un efect de stimulare a imunității.

Concluzia este că rămân multe de descoperit despre modul în care canabisul afectează sistemul nostru imunitar. Iată câteva dintre ceea ce știm până acum.

 

Sistemul nostru imunitar – o imagine de ansamblu

Suntem expuși în mod constant la boli infecțioase, bacterii și viruși. Fără sistemul imunitar care e într-o luptă continuă cu acești invadatori, zilele ne-ar fi numărate pe această planetă. Suntem încă aici datorită acestui sistem imunitar: o rețea complexă de celule, țesuturi și organe, care rulează cu precizie militară pentru a ne menține sănătoși.

Un ”soldat” cheie în arsenalul sistemului imunitar sunt celulele albe din sânge sau leucocitele, care caută și distrug vizitatorii nedoriți. Leucocitele pot fi împărțite în două grupuri:

1) limfocite (celule B și celule T) care distrug antigenele și ajută organismul să-și amintească de atacatorii precedenți;
2) fagocitele care absorb și neutralizează intrusii străini.

Sistemul nostru imunitar joacă un rol cheie în detectarea celulelor defectuoase din interiorul corpului nostru și, prin procesul de apoptoză sau moarte celulară, asigură că aceste celule nu vor continua să crească și să devină tumori.

Uciderea celulelor este un element crucial al unui sistem imunitar funcțional sănătos, care menține un echilibru delicat între creștere și moarte. Dacă, de exemplu, există prea multă moarte celulară, pot rezulta boli autoimune, în timp ce prea puțină poate crea mediul perfect pentru cancer.

 

Sistemul Endocanabinoid și Sistemul imunitar

Funcția imunitară optimă implică un act de echilibrare complexă, care se bazează pe o comunicare constantă între celulele imune, țesuturile și organele noastre. Odată cu descoperirea ECS în anii 90, oamenii de știință au găsit o altă piesă cheie a puzzle-ului.

ECS cuprinde doi receptori principali cuplați de proteine ​​G (CB1 și CB2), liganzi endogeni cunoscuți ca endocanabinoizi (anandamidă și 2-AG), plus proteinele care ne transportă endocanabinoizii și enzimele care le descompun în organism.

Endocanabinoizii sunt produși la cerere, călătorind înapoi prin sinapsele chimice și modulând activitatea celulelor. Acest lucru explică parțial de ce ECS a fost denumit regulator homeostatic - care lucrează continuu pentru a menține o stare de echilibru biologic.

ECS reglează o multitudine de procese fiziologice, inclusiv funcția imunitară și inflamația. Atât receptorii CB1 cât și CB2 pot fi găsiți pe celulele imune, deși există mai mulți receptori CB2 decât CB1. Endocanabinoizii acționează asupra celulelor imune direct prin intermediul receptorului CB2.

Activarea receptorului CB2 creează un efect antiinflamator și este, prin urmare, o țintă terapeutică pentru tulburările autoimune și bolile neurodegenerative (1). Cu toate acestea, orice activitate de imunosupresor ECS este considerată tranzitorie și poate fi anulată atunci când este necesar în prezența infecției(2)

Oamenii de știință știu că, canabinoizii din plante precum tetrahidrocannabinolul (THC) și canabidiolul (CBD) au impact asupra sănătății noastre interacționând în moduri diferite cu sistemul endocanabinoid. Astfel, consumul de canabis medical va intra în contact și cu sistemul nostru imunitar.

 

Canabisul și sistemul imunitar

Când vorbim despre canabis, avem de-a face cu peste 400 de molecule diferite. Acestea includ canabinoizii mai frecvent studiați, precum THC-ul și CBD-ul; peste 100 de alți canabinoizi minori, zeci de terpeni și o serie de flavonoizi - combinația cărora variază în funcție de tulpina de canabis.

Deși majoritatea lucrărilor au fost efectuate asupra canabinoidelor individuale, în special THC și CBD, dacă sunteți în căutarea unor concluzii solide despre modul în care acestea afectează sistemul imunitar, gândiți-vă din nou.

THC-ul a fost centrul principal al cercetării. THC-ul se leagă de receptorii canabinoizi și îi activează, care au efect antiinflamator. Acest lucru sugerează că THC-ul este imunosupresor. În consecință, se consideră că THC-ul arată o promisiune pentru bolile autoimune, cum ar fi scleroza multiplă și Crohn. CBD-ul, în ciuda unei mici afinități de legare cu receptorii canabinoizi, este de asemenea considerat a fi imunosupresor, reducând producția de citokine(3) și inhibând funcția celulelor T(4).

Dar asta este doar o parte din poveste. Un nou val de cercetare și creștere a probelor indică canabinoizi cu efect imunomodulator adaptativ, mai degrabă decât să suprime activitatea imunitară.

 

Canabisul și HIV

Canabisul medical este un tratament paliativ bine stabilit pentru HIV, datorită capacității plantei de a reduce anxietatea, de a îmbunătăți pofta de mâncare și de a reduce durerea. Dar cercetările recente duc rolul THC-ului și mai departe, sugerând că poate regla efectiv sistemul imunitar, îmbunătățind potențial rezultatele pacientului.

Inițial, cercetările preclinice au confirmat ideea că THC-ul era imunosupresor la HIV, crescând încărcarea virală și agravând boala(5). Cu toate acestea, cercetările mai recente au sugerat efecte de stimulare a sistemului imunitar.

Într-un studiu realizat de cercetători de la „Universitățile din Virginia și Florida”, numărul de celule albe din sânge CD4 și CD8 au fost comparate la un eșantion de 95 de pacienți cu HIV, unii dintre ei fiind consumatori de canabis(8). Oamenii de știință au descoperit că ambele tipuri de număr imunitar de combatere a infecțiilor au fost mai mari la pacienții care au consumat canabis, ceea ce sugerează că sistemul lor imunitar a fost consolidat de plantă.

 

Canabisul, Cancerul și Sistemul imunitar

Nu există o regulă de ce apare, dar majoritatea cazurilor de cancer împărtășesc același mecanism.

Sistemul nostru imunitar este pregătit pentru a detecta celulele bolnave și, prin mecanisme precum apoptoza, elimina orice celulă care ar putea deveni tumori. Din păcate, celulele canceroase ne pot întrece sistemul imunitar, făcându-l să funcționeze în favoarea lor.

Esther Martinez, o savantă de cercetare a canabinoidelor de la „Complutense University” din Madrid, descrie un fel de apariție între celulele canceroase și sistemul imunitar:

„Când tumora vorbește cu celulele imune, aceasta inversează semnalul”, a spus ea. E ca și cum le-ar spune: „Sunt aici și acum vreau să lucrați pentru mine”. Și în loc să atace tumora, dă semnale pro-supraviețuire, astfel încât sistemul imunitar din jurul cancerului trece printr-o schimbare. Tumorile au capacitatea de a opri sistemul imunitar.

Cu sistemul imunitar ”neînarmat”, celulele canceroase cresc incontrolabil. Până de curând, singurele arme anticancer aprobate au fost tratamente precum chimioterapia, care distrug nu doar celulele canceroase, ci și celulele sănătoase cu creștere rapidă.

Nu este de mirare, atunci, că emoția extraordinară se află în jurul proprietăților antitumorale ale plantei de cannabis, în special THC și CBD. De fapt, colegii lui Esther de la „Universitatea Complutense”, Manuel Guzman și Cristina Sanchez, au deschis calea în investigarea efectelor canabinoizilor în uciderea cancerului (9).

Cu toate acestea, se știe foarte puțin despre relația dintre sistemul imunitar și canabinoizi în acest proces.

Capacitatea canabinoidelor de a reprima și de a consolida funcția imunitară conferă credință ideii că ECS este implicat în imunomodulare, după cum a declarat dr. Liu - un cercetător în canabinoide și om de știință din Londra:

„Bănuiesc că canabinoizii au un efect dublu-perforator de 1) ucidere directă și 2) îmbunătățirea imunității prin suprimarea acelor celule imune care servesc la reținerea celulelor ucigătoare pe bază de imunitate".

 

Imunoterapia pentru cancer

Incertitudinea cu privire la interacțiunea dintre canabinoizi și sistemul imunitar ridică îndoieli cu privire la utilizarea canabisului medical în timpul imunoterapiei. Proclamat tratamentul cancerului din viitor, imunoterapia reface celulele albe din sânge pentru a detecta și ucide cancerul din organism.

În ciuda lipsei de claritate în ceea ce privește canabinoizii și imunoterapia, preponderența datelor științifice sugerează că este timpul să renunțe la eticheta imunosupresivă antichizată și înșelătoare și să adopte ideea că canabinoizii sunt imunomodulatori bidirecționali. Acest lucru l-a văzut dr. Mariano Garcia de Palau, un clinician spaniol specializat pe canabis și membru al ”Spanish Medical Cannabis Observatory”.

„Cred că canabisul este imunosupresiv atunci când există răspuns hiper-imun”, spune dr. Garcia de Palau, „dar altfel reglează și corectează sistemul imunitar. De fapt, ai putea spune că funcționează ca sistemul endocanabinoid, aducând echilibru în organism”.

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 22/03/2021 3:43 pm
You reacted
Share: