Notifications
Clear all

Ce este CBDV-ul?

1 Posts
1 Users
0 Likes
805 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

 

Când vorbim despre compușii din canabis, vă gândiți automat la THC și CBD. Ei sunt, la urma urmei, principalii constituenți ai plantei. Cu toate acestea, există sute de compuși în canabis care, în ciuda prezenței lor reduse, pot avea un impact mare asupra modului în care planta ne afectează. Cannabidivarinul sau CBDV este una dintre aceste substanțe chimice.

Această plantă veche conține sute de compuși, dintre care mulți pot interacționa în moduri unice pentru a oferi beneficii nesfârșite. În acest articol, vom analiza îndeaproape CBDV-ul, un canabinoid extrem de subestimat, cu o tonă de potențial.

 

Ce este CBDV?

CBDV-ul este unul dintre cele peste 100 de canabinoizi produși de planta de canabis. Ca și alți canabinoizi „secundari”, CBDV-ul se găsește de obicei în concentrații mai mici decât THC-ul și CBD-ul și, de obicei, tinde să fie mai prezent în soiurile de canabis cu conținut scăzut de THC, cum ar fi cânepa.

CBDV-ul este un canabinoid non-psihotrop, ceea ce înseamnă că nu produce efectul euforic pe care îl asociem de obicei cu soiuri de canabis bogate în THC. CBD-ul este un omolog al CBDV-ului și ambii compuși împărtășesc structuri chimice și mecanisme de acțiune foarte similare, pe care le vom analiza mai detaliat.

 

Cum funcționează CBDV?

La fel ca în cazul multor canabinoizi, încă nu știm multe despre CBDV și mecanismele sale de acțiune. Cu toate acestea, studiile preliminare pe acest canabinoid ne oferă cel puțin o idee despre cum ar putea acționa asupra corpului uman.

La fel ca vărul său cannabinoid (CBD), CBDV-ul nu prezintă o afinitate mare pentru receptorii canabinoizi CB1 sau CB2. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care nu produce efectele psihotrope asociate de obicei cu canabisul.

Studiile sugerează că, la fel ca CBD-ul, canabidivarinul ar putea acționa pe alte căi chimice și ar interacționa cu sistemul endocanabinoid uman într-un mod mult mai indirect. De exemplu, studiile clinice [1] care investighează eficacitatea CBDV-ului în tratarea convulsiilor și simptomelor epilepsiei sugerează că atât CBDV-ul activează, cât și desensibilizează receptorii TRPV1, care joacă un rol cheie în capacitatea noastră de a simți durerea și de a percepe temperatura. Alte studii arată că CBDV-ul poate acționa asupra receptorilor TRPV2 și TRPA1.

Toți acești receptori se încadrează în categoria canalelor potențiale de receptor tranzitorii [2]. Aceste canale sunt încorporate în membrana celulară și, atunci când sunt activate, se deschid pentru a permite ionilor (cum ar fi sodiul, de exemplu) să curgă într-o celulă.

Cercetările sugerează, de asemenea, că CBDV-ul poate interfera cu activitatea diacilglicerol lipazei, una dintre enzimele cheie implicate în sinteza 2-AG, un endocanabinoid produs în mod natural de organism. Cu toate acestea, modul în care CBDV-ul face acest lucru nu este pe deplin clar.

 

Cu ce ne ajută CBDV-ul?

CBDV-ul a fost punctul central al unei varietăți de studii diferite. Din păcate, totuși, știm și mai puțin despre acest canabinoid, mecanismele sale de acțiune și potențialul său terapeutic decât știm despre CBD.

Mai jos, vă voi prezenta câteva dintre cercetările privind CBDV-ul și voi examina ce ne spun acestea despre funcția și potențialul său. Rețineți, totuși, că toate aceste rezultate sunt preliminare.

 

CBDV și epilepsia

În 2013, British Journal of Pharmacology a publicat un studiu [3] care examinează efectele CBDV asupra șobolanilor și șoarecilor. Animalelor li s-au administrat extracte derivate din plante de canabis (în diferite doze), care erau bogate în CBDV și conțineau și CBD, precum și forme pure ale ambilor canabinoizi. Cercetătorii au folosit, de asemenea, o analiză a izobologramei pentru a determina modul în care interacționează cele două canabinoide și pentru a înțelege mai bine efectele lor individuale asupra corpului.

Șobolanilor și șoarecilor li s-a făcut apoi să aibă convulsii folosind pentilenetetrazol (un stimulator circulator și respirator), pilocarpină și un model de convulsii audiogene (în care animalele sunt plasate într-o cameră izolată și expuse unui stimul acustic care evocă o convulsie). Cercetătorii au folosit acest lucru pentru a determina potențialul anticonvulsivant al extractelor bogate în CBDV, iar rezultatele analizei izobologramei au arătat că canabinoidul și-a produs efectele fără a acționa asupra receptorilor CB1.

În 2014, revista ACS Chemical Neuroscience a publicat și un studiu [4] care examinează potențialul anticonvulsivant al CBDV. Acest studiu a concluzionat că efectele CBDV au fost livrate prin canalele TRP (așa cum s-a descris anterior).

 

CBDV și Autism

Având în vedere potențialul CBDV în modularea sistemelor de excitare și inhibare din creier, unele studii au analizat potențialul său terapeutic în abordarea simptomelor de bază ale tulburării spectrului autist.

În 2019 [5], jurnalul Translational Psychiatry a luat această premisă și a pus-o la încercare, văzând dacă CBDV-ul poate afecta glutamatul și metaboliții GAMA (markeri ai sistemului inhibitor sau excitator al creierului), atât la persoanele sănătoase, cât și la pacienții cu tulburare a spectrului autismului. Studiul a urmat un design dublu-orb, de ordine randomizată, încrucișat și a folosit spectroscopie de rezonanță magnetică pentru a măsura nivelurile de glutamat și GABA + în creierul a 34 de participanți de sex masculin (17 cu autism și 17 fără) după tratamentul cu placebo și o doză unică de 600 mg de CBDV.

Cercetătorii studiului susțin că CBDV-ul a avut efect asupra nivelului de glutamat din creierul ambelor grupuri de participanți. Din păcate, efectele sale nu au fost uniforme pentru toți indivizii, iar autorii au concluzionat că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina în mod corespunzător potențialul CBDV ca tratament pentru simptomele tulburării spectrului autist.

 

CBDV și greață

Mulți oameni raportează că utilizează canabis atunci când se confruntă cu un stomac deranjat, greață sau vărsături. Prin urmare, a existat un interes crescând în testarea modului în care canabinoizii ar putea interacționa cu răspunsul natural la greață al corpului nostru.

În 2013, British Journal of Pharmacology a publicat un studiu comparativ [6] care examinează potențialul antiemetic al CBDV-ului la modelele animale. Autorii studiului au folosit mai întâi doi agoniști inversi ai receptorului CB1 pentru a induce greață la șobolanii de laborator. Apoi au efectuat două experimente pentru a vedea dacă CBDV-ul și THCV-ul fie au indus greață, fie au redus-o. În cele din urmă, studiul susține că nici THCV, nici CBDV nu au funcționat ca agoniști inversi CB1 și, ca rezultat, au redus markerii asociați cu stomacul deranjat la subiecții testați.

 

CBDV și sindromul Rett

Sindromul Rett este o rară mutație genetică care afectează în principal femeile, afectând dezvoltarea creierului. Afecțiunea se caracterizează prin dizabilități profunde care pot afecta capacitatea unei persoane de a vorbi, de a-și coordona corpul, de a crește și de a se dezvolta corespunzător și multe altele.

Deoarece sistemul endocanabinoid mediază multe dintre funcțiile biologice afectate de sindromul Rett, cercetătorii au decis să testeze eficacitatea canabinoizilor în tratamentul acestei afecțiuni. În special, un studiu din 2018 [7] publicat în revista Neuropharmacology a examinat efectele CBDV asupra unui model animal al sindromului Rett. După 14 zile de tratament cu CBDV, cercetătorii au observat o îmbunătățire generală a stării de sănătate a șoarecilor, precum și îmbunătățiri ale afectării comportamentale și încetinirea atrofiei creierului.

 

Notă: Deși cercetările de mai sus sunt interesante, este departe de a fi suficiente pentru a trage concluzii concrete despre CBDV și beneficiile sale potențiale pentru sănătate. Amintiți-vă, știm mult mai puțin despre acest compus decât despre alte cannabinoide și este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine sfera sa completă de efecte.

 

CBDV are efecte secundare?

Nu s-a demonstrat că CBDV-ul produce efecte secundare. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că este neapărat lipsit de rezultate adverse. Pur și simplu sunt nevoie de mai multe cercetări pentru a determina profilul de siguranță al acestui canabinoid.

 

 

Surse:

  1. Nonpsychotropic plant cannabinoids, cannabidivarin (CBDV) and cannabidiol (CBD), activate and desensitize transient receptor potential vanilloid 1 (TRPV1) channels in vitro: potential for the treatment of neuronal hyperexcitability - PubMed  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabidivarin-rich cannabis extracts are anticonvulsant in mouse and rat via a CB1 receptor-independent mechanism - PubMed  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Cannabidivarin-rich cannabis extracts are anticonvulsant in mouse and rat via a CB1 receptor-independent mechanism - PubMed  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Nonpsychotropic plant cannabinoids, cannabidivarin (CBDV) and cannabidiol (CBD), activate and desensitize transient receptor potential vanilloid 1 (TRPV1) channels in vitro: potential for the treatment of neuronal hyperexcitability - PubMed  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Effects of cannabidivarin (CBDV) on brain excitation and inhibition systems in adults with and without Autism Spectrum Disorder (ASD): a single dose trial during magnetic resonance spectroscopy  https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Evaluation of the potential of the phytocannabinoids, cannabidivarin (CBDV) and Δ(9) -tetrahydrocannabivarin (THCV), to produce CB1 receptor inverse agonism symptoms of nausea in rats - PubMed  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Chronic treatment with the phytocannabinoid Cannabidivarin (CBDV) rescues behavioural alterations and brain atrophy in a mouse model of Rett syndrome - PubMed  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 30/04/2021 10:51 am
Share: