Canabisul și tulbur...
 
Notifications
Clear all

Canabisul și tulburarea obsesiv-compulsivă: Ce spune știința?

Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Admin Admin

 

Un corp de cercetare în creștere descoperă rolul sistemului endocanabinoid (ECS) în gestionarea anxietății, fricii și comportamentelor repetitive. Drept urmare, oamenii de știință specializați în tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) au început recent să își arunce privirea spre canabinoizi ca un potențial tratament pentru gestionarea sau ameliorarea simptomelor TOC.

Tratamentele existente de primă linie oferă o eficacitate limitată - ar putea ajuta canabisul în gestionarea TOC?

 

În primul rând - ce este TOC?

Tulburarea Obsesiv-Compulsivă (TOC) este o tulburare mintală în care persoana simte nevoia de a îndeplini anumite rutine în mod repetat (numite „compulsii”) sau are anumite gânduri în mod repetat (numite „obsesii”). Compulsiile obișnuite sunt spălatul foarte des pe mâini, numărarea și/sau aranjarea lucrurilor sau a verifica repetat la câteva minute dacă ușa este încuiată. Unora le poate fi dificil aruncarea la gunoi a lucrurilor nefolositoare. Aceste activități au loc într-o asemenea măsură încât viața zilnică a persoanei este afectată negativ. Condiția este asociată cu ticuri, tulburarea de anxietate și un risc crescut de sinucidere.

La fel ca majoritatea afecțiunilor de sănătate mintală, afectează persoane cu diferite grade de severitate în diferite moduri: unele persoane pot experimenta TOC ca o fixație cu contaminarea, în timp ce altele pot simți nevoia de a alinia obiectele simetric. Există, de asemenea, alte tulburări legate de TOC, cum ar fi smulgerea părului sau scărpinatul pielii până la sânge.

 

Cum poate ajuta canabisul?

O revizuire din 2019 publicată în Cannabis and Cannabinoid Research susține că sistemul endocanabinoid ar putea reprezenta o nouă țintă de tratament pentru tulburarea obsesiv-compulsivă. TOC afectează părțile creierului asociate cu anxietatea, cu stresul, condiționarea fricii și alte comportamentele. Sistemul endocanabinoid poate modula aceste tipare comportamentale și răspunsuri emoționale.

Receptorii CB1, care sunt o componentă fundamentală a sistemului endocanabinoid, se găsesc în densități mari în regiunile creierului despre care se crede că sunt implicați în TOC, incluzând cortexul prefrontal, ganglionii bazali, hipocampul și amigdala. Această conexiune sugerează că activarea atentă a receptorilor CB1 poate ajuta la ameliorarea simptomelor specifice asociate TOC.

 

Anxietatea și stresul

Anxietatea este un element definitoriu al TOC și poate fi atât de consumatoare încât poate eroda sentimentul de sine. Există deja dovezi considerabile că marijuana poate ajuta la reglarea anxietății și a stresului atunci când este administrat în doza corectă.

Receptorii CB1, o componentă a sistemului endocanabinoid al organismului, ajută la calibrarea creierului. Agoniștii, substanțe care se leagă de receptorii CB1, pot ajuta la ameliorarea anxietății în funcție de doză, de modul în care a fost administrat agonistul sau de sensibilitatea receptorilor CB1.

THC-ul este un exemplu de astfel de agonist. Când THC-ul se leagă de receptorii CB1, poate exercita un efect calmant în doze mici. În schimb, poate crește anxietatea în doze mai mari.

Cercetările au arătat în plus că atunci când receptorii CB1 sunt blocați sau când genele care le codifică sunt șterse, anxietatea crește.

Endocanabinoizii proprii ai organismului promovează adaptarea la stres prelungit, în timp ce THC-ul și alți canabinoizi pot reduce răspunsul la stres atunci când sunt administrați în doze mici.

Din nou, dozele mari de THC pot agrava stresul. Pentru gestionarea atât a anxietății, cât și a stresului, cheia pare să fie administrarea unei doze corecte.

 

Frica condiționată

Frica, sau mai precis frica condiționată, este o componentă fundamentală a TOC. Rețeaua de frică a creierului împerechează un gând aversiv cu un declanșator neutru, care trimite un semnal că ceva nu este în regulă și că trebuie abordat imediat. Studiile au observat că persoanele care trăiesc cu TOC au o abilitate afectată de stingerea fricii și că, căile neuronale dezordonate sunt responsabile.

Studiile preclinice efectuate cu șoareci sugerează că sistemul endocanabinoid și, mai precis, receptorul CB1, sunt esențiale pentru a ajuta la eliminarea amintirilor de frică.

Canabinoizii exogeni, cum ar fi THC și CBD, au demonstrat capacitatea de a reduce frica condiționată, în timp ce antagoniștii CB1 inhibă procesul de dispariție a fricii.

 

Comportamentul

Studiile au conectat sistemul endocanabinoid la obiceiurile de învățare și comportamentul repetitiv. Cercetările au descoperit că atât THC-ul, cât și CBD-ul pot reduce comportamentele repetitive.

Într-un studiu asupra persoanelor cu sindromul Tourette, fumatul de canabis a fost asociat cu mai puține ticuri și îndeamnă la efectuarea unui comportament compulsiv. În alte cercetări, femeile cu tulburare de tragere a părului au prezentat o reducere a tragerii părului după ce au utilizat canabis.

 

Cercetări asupra canabinoizilor și TOC

În prezent, există doar trei studii de caz care au explorat în mod special efectele canabinoizilor asupra TOC. În fiecare caz, subiecții în cauză au răspuns slab sau deloc la medicamente de primă linie, medicamente antipsihotice, stabilizatori de dispoziție sau terapie cognitivă comportamentală.

Fiecare persoană a primit apoi tratament pe bază de canabis, iar la două săptămâni, fiecare dintre ei au raportat o îmbunătățire a calității vieții, împreună cu o reducere a simptomelor TOC.

 

Concluzii

Merită să subliniem că unele persoane cu TOC pot folosi canabis pentru a-și ameliora simptomele, dar pentru alții, canabisul nu poate produce niciun efect sau chiar le poate agrava anxietatea.

Numeroși factori ar putea contribui la aceste experiențe conflictuale: Pentru început, o doză mare poate produce efecte nedorite. Cei care n-au mai utilizat niciodată canabis pot avea mai multe șanse să simtă neliniște în privința consumării acestuia decât cei care sunt deja familiarizați cu canabisul. De asemenea, canabisul cu concentrații mari de THC poate intensifica anxietatea sau alte simptome.

Deși există dovezi că sistemul endocanabinoid ar putea afecta circuitele neuronale care stau la baza TOC, în prezent există cercetări reduse care investighează canabinoizii ca un potențial tratament pentru afecțiune. Totuși, aceste studii continua și sunt promițătoare. Dr. Reilly Kayser, unul dintre principalii autori ai revizuirii menționate la începutul acestui articol, investighează în prezent efectele consumului de canabinoizi la persoanele cu TOC.

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

Quote
Topic starter Posted : 17/03/2021 6:23 pm
Share: