Cum funcționează en...
 
Notifications
Clear all

[Sticky] Cum funcționează endocanabinoizii?

1 Posts
1 Users
0 Likes
326 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

Un fapt uimitor, endocanabinoizii reglează toate sistemele corpului, incluzând sistemul cardiovascular, digestiv, endocrin, excretor, imunitar, nervos, musculo-scheletal, respirator, reproductiv și tegumentar, unde exercită adesea proprietăți de promovare a sănătății. Prima dovadă științifică modernă a sistemului endocanabinoid a apărut odată cu descoperirea faptului că un analog radioactiv al THC s-a legat în zone specifice din creier, sugerând astfel prezența unui receptor pentru THC. La scurt timp după ce a fost descoperit receptorul la nivelul sistemului nervos (receptorul CB1), acesta a fost clonat și s-a descoperit că aparține familiei numeroase a receptorilor de proteine G-cuplate (GCPR). Câțiva ani mai târziu, un al doilea receptor a fost clonat din celulele imunitare (receptorul CB2). Acesta este 44% omolog cu CB1 și, deoarece a fost găsit în afara sistemului nervos central, a devenit cunoscut ca receptor periferic. Cercetarea în curs de desfășurare a canabinoizilor a sugerat existența și a altor receptori pentru endocanabinoizi. O aplicație recentă patentată de o companie farmaceutică a identificat un nou receptor pentru canabinoizi, GPR55. Receptorii CB1, CB2 și GPR55 sunt localizați în mod tipic la suprafața celulei, dar mediul lipidic local și internalizarea lor le afectează funcționalitatea. Circuitele biochimice endocanabinoide sunt extrem de complicate de vreme ce endocanabinoizii se leagă, de asemenea, și de alți receptori și canale importante, fie direct, sau după procesarea enzimatică. De exemplu, AEA este, de asemenea, și un endovaniloid care acționează asupra receptorilor vaniloizi (TRVP1). Canalele TRVP1 sunt canale cationice non-selective care aparțin familiei de proteine TRP. Acestea se găsesc nu numai la nivelul celulelor nervoase, ci, de asemenea, la nivelul unei varietăți de tipuri de celule.

Receptorii TRVP1 reglează durerea și sunt răspunzători de căldură, starea acidă și presiune. Complexitatea canabinoizilor și circuitele lor strâns legate sunt, din nou, evidente. Cercetările recente arată că AEA inhibă sinteza 2-AG prin activarea receptorilor TRVP1. În plus, AEA, pe de o parte, promovează lipogeneza prin activarea receptorilor CB1, iar pe de altă parte inhibă lipogeneza prin prin receptorii TRVP1. De asemenea, canalele TRPA1, care sunt responsabile pentru răcirea accentuată, sunt inhibate prin activarea TRVP1 prin activarea canabinoizilor. Complexitatea acțiunii endocanabinoizilor este subliniată mai mult prin faptul că adesea au efecte bifazice, însemnând că la o doză mică apare un efect particular și efectul opus poate rezulta la administrarea unei doze ridicate. Reglarea metabolismului lipidic este un numitor comun pentru multe dintre activitățile canabinoizilor și alte activități moleculare corelate. Receptorii PPAR sunt reglatori ai metabolismului lipidic. PPAR alfa și delta promovează oxidarea lipidică, în vreme ce PPAR gamma promovează lipogeneza. Canabinoizii activează PPAR alfa și PPAR delta, crescând astfel arderea grăsimilor. De asemenea, activează receptorii PPAR gamma 53 care cresc depunerea de grăsimi. Aastfel, endocanabinoizii promovează atât depunerea de grăsimi, cât și oxidarea lor. Care proces domină și în ce condiții nu este înțeles complet; totuși, este sigur că genetica joacă aici un rol crucial în acest act de echilibrare. Endocanabinoizii reglează, de asemenea, acțiunea serotoninei prin efectele lor asupra receptorilor 5-HT, receptorilor opioizi, receptorilor acetilcolinei nicotinice, receptorilor glicinei și asupra canalelor de sodiu, potasiu și calciu. Luate împreună, aceste circuite biochimice întrețesute controlează un număr semnificativ de procese biochimice, până la nivelul stărilor de conștiință. astfel, variația nivelurilor activității canabinoizilor la o populație are consecințe sociale. În prezent nu se cunoaște dacă spectrul activităților canabinoide descoperite în cazul diferitelor subspecii de cannabbis (Cannabis sativa, indica și ruderalis), precum și diferențele între activitățile biologice ale diferitelor soiuri cuprind proprietățile biologice variate ale endocanabinoizilor.

Profilurile chimice variate prezente în diferite tulpini de cannabis pot explica beneficiile terapeutice specifice tulpinei, susținute de pacienții care apelează la marijuana medicală. În mod curent, o posibilitate mai puțin explorată este ca diferențele dintre tulpini pot reflecta necesitatea unui pacient anume de a suplimenta deficiențele endocanabinoide specifice care caracterizează boala lui. Datorită complexității sistemului endocanabinoid, multe aspecte ale biologiei trebuie integrate atunci când se încearcă să se dezvolte o înțelegere globală a proprietăților biologice ale sistemului endocanabinoid. Așadar, este interesant de gândit că comportamentul emergent trebuie să fie un fenomen natural intrinsec sistemului endocanabinoid. Astfel, în vreme ce o abordare reducționistă oferă numeroase detalii privitoare la specificitatea biochimiei endocanabinoizilor, această perspectivă nu poate prezice nivelurile superioare de organizare și complexitate care sunt neliniar legate de cauzele care stau la baza comportamentului lor emergent. Perspectiva din acest capitol este că sănătatea și conștiința unui individ sunt fenomene emergente. Deci, trebuie să privim la ambele detaliile și tabloul în ansamblu pentru a aprecia beneficiile terapeutice unice asociate cu manipularea sistemului endocanabinoid.

Pentru a înțelege marea complexitate a sistemului endocanabinoid și rolul său central în sănătatea omului, acesta trebuie privit dintr-o perspectivă științifică care tratează specific cu complexitatea. Pe scurt, firul director al acestui capitol este integrarea științei moderne a endocanabinoizilor cu fizica ce oferă o perspectivă științifică asupra vieții. În mod simplist spus, când energia curge prin colecția mare de molecule, ele dobândesc o calitate creativă care conduce la autoorganizare, un fenomen care se presupune că este responsabil de viață și de procesul evolutiv (aceasta fiind perspectiva ateistă asupra vieții, nota traducătorului). Folosind concepte fizice și biochimice ca fundație, viață/moarte, sănătate/boală și principii sociale, politice și economice pot fi examinate din perspectiva fizicii și se poate presupune cum aceste procese sunt reglate la toate nivelurile de sistemul endocanabinoid.

Pentru a aprecia oportunitățile medicale oferite de manipularea sistemului endocanabinoid, trebuie să luăm în considerare proprietățile de bază ale vieții însăși. Pentru prima dată în istoria omenirii putem să privim la viață dintr-o perspectivă științifică, folosind unelte care ne vor permite să înțelegem proprietățile ei fundamentale. Detaliile fizicii vieții nu vor fi examinate, dar vor fi descrise unele caracteristici de bază ale vieții din perspectiva termodinamicii departe de echilibru. Să începem cu echilibrul. Științific, echilibrul este o stare de maximă dezordine (entropie) și, simultan, o stare de potențial minim (abilitatea de a efectua lucru mecanic). Cu alte cuvinte, echilibrul este opusul vieții. Termodinamica se referă la fluxul de energie. O caracteristică unică a materiei depărtate de starea de echilibru este că posedă o tendință naturală de a crea noi forme de organizare. Din perspectivă umană, depărtarea de starea de echilibru poate însemna promovarea sau recâțtigarea sănătății și creșterea organizării și a fluxului de energie.

Similar, învățarea și aptitudinile de a gândi reprezintă, de asemenea, o depărtare de starea de schilibru. Din nou, sistemul nostru endocanabinoid este un regulator al fiecăruia dintre aceste procese. Cu asemenea activități diverse și regulatorii pe mai multe niveluri, sistemul endocanabinoid se pare că joacă un rol important în conexiunea dintre minte și corp. 

Fluxul regularizat de energie și masă ține viața departe de echilibru. Mișcarea către echilibru este caracterizată de bătrânețe, boală și moarte. La nivelul comunității, speciilor, indivizilor, celular și subcelular, sistemele vii mențin fluxul critic al energiei organizatoare prin extragerea ei din mediul înconjurător și prin descărcarea deșeurilor înapoi în mediul înconjurător. Endocanabinoizii joacă un rol crucial în fiecare dintre aceste procese. În plus față de depărtarea față de starea de echilibru, de fapt, un rezultat al ei, o altă caracteristică fundamentală a sistemelor vii este că întregul este mai mare decât suma părților (comportament emergent). Părțile unui sistem lucrează împreună și creează ceva nou și diferit, ceva care nu s-ar fi putut prezice prin observarea componentelor luate fiecare în parte. Cum au impact aceste fenomene asupra sănătății celulelor, indivizilor, comunității și societății și ce rol este jucat de sistemul endocanabinoid? Sunt conștiința și viața fenomene emergente, sistemul endocanabinoid fiind un element fundamental în procesul de emergență? Sunt endocanabinoizii componente importante ale legătruii dintre minte și corp și este sistemul endocanabinoid implicat în efectul placebo?

Înainte de a lua în considerare rolul endocanabinoizilor în procesul îmbătrânirii, ar trebui să vedem ce este îmbătrânirea. După cum s-a afirmat mai sus, viața este un fenomen departe de echilibru. Deci, putem egala sănătatea cu distanța unui organism față de starea de echilibru și îmbătrânirea și bolile asociate cu aceasta ca o mișcare a organismului spre echilibru. Din nou, echilibrul este atunci când dezordinea este maximă. Din această perspectivă, rolul pe care canabinoizii îl joacă în procesul de îmbătrânire poate fi reafirmat: cum împiedică canabinoizii mișcarea organismului către echilibru și care sunt evenimentele biochimice ressponsabile de mișcarea către echilibru? Este acceptat în general că radicalii liberi au o contribuție importantă la procesul de îmbătrânire. Radicalii liberi sunt compuși foarte reactivi care reacționează cu toate moleculele bologice importante, incluzând carbohidrații, lipide, acizi nucleici (ARN și ADN) și proteine, precum și compușii acestora.

Mitocondriile, organelele specializate producătoare de energie ale celulelor eucariote, sunt responsabile pentru producerea majorității radicalilor liberi. Această perspectivă a progresat de la considerarea proteinelor ca ținte importante la considerarea acizilor nucleici, în special a ADN-ului, ca o țintă importantă, la o perspectivă mult mai sistematică din care toate componentele biologice trebuie să lucreze împreună într-o manieră armonioasă, integrată și astfel toate acestea sunt ținte importante. Astfel, întrebarea devine: pot canabinoizii, atât endo, cât și exo, să aibă un impact asupra consecințelor biologice ale radicalilor liberi? Două studii importante pun această întrebare fără să examineze mecanismele specifice. Prima sugestie că activarea sistemului endocanabinoid ar putea avea proprietăți anti-îmbătrânire provine dintr-un studiu din însăși NIH în care după 2 ani de administrare de THC la rozătoare, rata de supraviețuire a tuturor grupurilor tratate cu THC a fost semnificativ mai mare decât cea a grupurilor de control. Prin contrast, atunci când abilitatea unui șoarece de a produce receptorul CB1 a fost deteriorată, șoarecele a murit semnificativ mai tânăr.

Proprietățile anti-îmbătrânire ale canabinoizilor ar putea rezulta din capacitatea lor directă de a elimina radicalii liberi, sau din impactul lor asupra generării de radicali liberi, căile metabolice proinflamatorii. În esență, deteriorarea produsă de către radicalii liberi sistemelor vii poate fi considerată a fi rugină biologică, în vreme ce endo și exocanabinoizii sunt uleiul vieții care reduce fricțiunea biochimică.

 

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 16/03/2021 5:03 pm
You reacted
Share: