Genetica receptoril...
 
Notifications
Clear all

[Sticky] Genetica receptorilor canabinoizi și comportamentul

1 Posts
1 Users
0 Likes
347 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

Receptorii canabinoizi sunt o clasă de receptori membranari din superfamilia receptorilor cuplați cu proteine G (RPG). Caracteristic RPG, receptorii canabinoizi sunt formați din șapte domenii transmembranare. Receptorii canabinoizi sunt activați de trei mari grupuri de liganzi:

  • Endocanabinoizi (produși de organismul mamifer)
  • Canabinoizi din plante (cum ar fi substanța THC, produs de planta de canabis)
  • Canabinoizi sintetici (ex. HU-210)

Toți endocanabinoizii și canabinoizii din plante sunt lipofili.

În prezent se cunosc două subtipuri de receptori denumiți CB1 și CB2. Receptorul CB1 este exprimat în principal la nivelul SNC, dar se găsește și în plămâni, ficat și rinichi. Receptorul CB2 este exprimat mai ales de sistemul imun și celulele hematopoietice. Cercetări recente sugerează existența și a altor receptori canabinoizi, non-CB1 și non-CB2, exprimați în celule endoteliane și în SNC. În 2007, a fost descrisă legarea mai multor canabinoizi de un RPG de la nivelul creierului.

Secvențele proteice ale receptorilor CB1 și CB2 sunt cc 44% similare. Atunci când sunt luate în considerare numai regiunile transmembranare ale receptorilor, similitudinea aminoacizilor între cele două subtipuri de receptori este de aproximativ 68%. Canabinoizii se leagă reversibil și stereo-selectiv de receptorii canabinoizi. Afinitatea unui canabinoid individual pentru fiecare receptor determină efectul acelui canabinoid. Canabinoizii care se leagă mai selectiv de anumiți receptori sunt mai de dorit pentru utilizarea medicală.

Receptorii canabinoizi de tip 1 (CB1) sunt considerați a fi cei mai larg răspândiți RCPG din creier. Acest lucru se datorează supresiei endocanabinoid-mediate a inhibiției indusă de depolarizare, o formă foarte frecventă de plasticitate pe termen scurt în care depolarizarea unui singur neuron induce o reducere a neurotransmisiei GABA-mediate. Endocanabinoizii eliberați de neuronul depolarizat se leagă la receptorii CB1 ai neuronului presinaptic și determină o reducere a eliberării GABA.  Sunt localizați și în alte regiuni ale corpului. De exemplu, în ficat, se știe că activitatea receptorilor CB1 crește lipogeneza de novo. Activitatea receptorilor CB1 presinaptici este de asemenea cunoscută a inhiba inervație simpatică a vaselor de sânge și contribuie la supresia răspunsului vasopresor neurogen în șoc septic.

Un studiu realizat pe șoareci CB1 knock-out a arătat o creștere a ratei mortalitații. Adițional, au prezentat suprimarea activității locomotorii precum hipoalgezie. Șoarecii CB1 knock-out au răspuns la Delta9-tetrahidrocanabinol (THC). Acest lucru demonstrează că receptorii CB2 sau alti receptori canabinoizi necunoscuți au semnificație farmacologică.

Receptorii CB2 sunt exprimați în principal la nivelul limfocitelor T, macrofagelor și limfocitelor B, și în celulele hematopoietice. Au de asemenea o funcție în keratinocite și se găsesc și în embrionii pre-implantați de șoarece. Sunt exprimați și în terminașiile nervilor periferici. Cercetări recente sugerează că acești receptori joacă un rol în nocicepție. În creier sunt exprimațiîn principal de către celule microgliale, rolul lor fiind neclar.

Receptorii canabinoizi sunt activați de canabinoizi, generați în mod natural în interiorul corpului (endocanabinoizi) sau induși în organism (canabis).

După angajarea receptorului sunt activate mai multe căi intracelulare de transducție a semnalului. Inițial s-a crezut că principalul efect al acestor receptori este inhibiția guanilat ciclaziei (și astfel a producției de mesager secundar cAMP), și influențarea pozitivă a canalelor de potasiu pentru rectificare interioară. Între timp s-a conturat o imagine mult mai complexă în diverse tipuri celulare, implicând alte canale ionice de potasiu, canala de calciu, proteina kinaza A și C, Raf-1, ERK, JNK, P38, c-fos, c-jun și multe altele.

THC, precum și cele două componente majore endogene identificate până în prezent care se leagă de receptorii canabinoizi – anandamida și 2-arahidonilglicerol (2-AG) – produc cele mai multe dintre efectele lor prin legarea de ambii receptori canabinoizi CB1 și CB2.

Sistemul endocanabinoid prin semnalizare CB2 joacă un rol cheie în menținerea masei osoase. CB2 este exprimat în osteoblaste, osteocite și osteoclaste. Agoniștii CB2 crește numărul și activitatea osteoblastilor endocortical, limitând în același timp osteolastogeneza trabeculară. Un alt efect important este ca agoniștii CB2 atenuează pierdera de masă osoasă indusă de ovariectomie crescând între timpgrosimea corticală. Aceste descoperiri sugerează CB2 drept potențială țintă moleculară pentru diagnosticul și tratamentul osteoporozei.

Preparatele de canabis au fost cunoscute de milenii ca agenți terapeutici împotriva diferitelor boli. Constituentul activ nativ, Delta9-tetrahidrocanabinolul (Δ9-THC), s-a dovedit a fi principalul mediator al efectelor canabisului. Δ9-THC este actual prescris în multe țări din lume unde este legal, pentru ameliorare și/sau tratarea multor boli grave cu ar fi SIDA, cancer, epilepsie, alzheimer, etc.

Anumite tumori, mai alees glioamele, exprimă receptori CB2. S-a dovedid că Δ9-THC și WIN-55, 212-2, doi agoniști canabinoizi neselectivi, induc regresia sau eradicarea de tumori cerebrale maligne. Agoniștii CB2-selectivi sunt eficienți în tratamentul durerii, diferite boli inflamatorii, osteoporoza și ateroscleroza. Antagoniștii CB1 selectivi sunt utilizați pentru scăderea în greutate și renunțarea la fumat. Activitatea CB1 asigură neuroprotecție după leziuni cerebrale.

Mai mult, un număr mare de studii au concluzionat că anumiți canabinoizi au capacitatea de a preveni boala Alzheimer.

Canabinoizii sunt constituenții plantei de canabis, THC-ul fiind ingredientul principal. Deși acest medicament este cel mai utilizat în întreaga lume, cercetările asupra bazelor moleculare și neurobiologice ale efectelor fiziologice și neurocomportamentale este interzisă încă în unele țări (cum ar fi România).

 

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 16/03/2021 5:18 pm
You reacted
Share: