Cu sau fără canabis...
 
Notifications
Clear all

Cu sau fără canabis, corpul nostru își produce propriile canabinoide

1 Posts
1 Users
0 Likes
294 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

 

Unul dintre principalele atuuri ale canabisului medical, alături de catalogul beneficiilor terapeutice care pot veni cu acesta, este imposibilitatea unui supradozaj fatal.

Pe măsură ce cunoștințele generale cresc treptat asupra canabisului medicinal, acest aspect devine din ce în ce mai des înțeles. Ceea ce este posibil să nu-ți dai seama, este că acest lucru rezultă din faptul că organismul uman își produce de fapt canabinoizii endogeni: echivalenți naturali ai compușilor găsiți în planta de canabis, cum ar fi THC-ul (tetrahidrocanabinol) și CBD-ul (canabidiol).

Acești canabinoizi endogeni sau endocanabinoizi („endo” însemnând „din interior”) se referă la ceea ce a fost denumit sistemul endocanabinoid (ECS), care joacă un rol esențial în capacitatea organismului de a interacționa cu planta de canabis și, la rândul său, eficacitatea canabisului în scopuri medicale.

Identificat prima dată la sfârșitul anilor '80, ECS este unul dintre cele mai cruciale sisteme fiziologice în joc având drept scop stabilirea și menținerea sănătății umane și este responsabil de modularea oricărui alt sistem al corpului, de la oase și până la sistemul nervos central.

Fără acesta, nu am obține beneficiile terapeutice din canabis sau high-ul care este asociat cu acesta.

Sistemul endocanabinoid uman este o rețea complexă de receptori canabinoizi care se găsesc în întregul corp: în creier, organe, țesuturi conective, glande și celule imunitare.

Endocanabinoizii sunt prezenți atât la noi oamenii cât și la animale și pești - singura excepție fiind insectele.

Ca o cheie care și-a găsit încuietoarea, canabinoizii sunt proiectați să se conecteze la receptorii canabinoizi (CB1 și CB2), stimulând neuronul receptor să intre în acțiune și să declanșeze un set de evenimente pentru a efectua o serie de răspunsuri celulare necesare pentru o funcționare sănătoasă.

Endocanabinoizii modulează și influențează un spectru de sisteme și funcții fiziologice, incluzând apetitul, memoria, durerea, plăcerea, inflamația, controlul muscular, metabolismul, modelele de somn, dispoziția și multe altele.

Pe lângă menținerea funcțiilor de bază, sistemul endocanabinoid acționează și ca răspuns la boală. S-a demonstrat că celulele tumorale au mai mulți receptori canabinoizi decât celulele sănătoase. Cercetările arată, de asemenea, o creștere a nivelului de endocanabinoizi la pacienții cu o serie de tulburări, incluzând anxietatea, artrita, durerea cronică și boala Parkinson.

Cu toate acestea, s-a remarcat că, deși ECS-ul este legat de o serie de procese cruciale și este concentrat în creier, sistemul nervos și organele de reproducere, nu afectează regiunile creierului care controlează funcția inimii și a plămânilor. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care nu apar supradoze fatale de la canabis.

În esență, ECS ajută la coordonarea mesajelor între creier și corp. Acesta ajută la gestionarea ciclului somn-veghe, asigurându-vă corpul că devine obosit noaptea și mai alert dimineața. În mod similar, moleculele endocanabinoide te anunță când îți este foame și semnalează că este timpul să mănânci la anumite ore ale zilei.

Potrivit unui expert medical în canabis, Dr. Dustin Sulak, ECS-ul este „literalmente o punte între corp și minte”. El continuă să explice: „înțelegând acest sistem, începem să vedem un mecanism care explică modul în care stările de conștiință pot promova sănătatea sau boala. În fiecare țesut, sistemul canabinoid îndeplinește sarcini diferite, dar obiectivul este întotdeauna același: homeostazia, adică menținerea unui mediu intern stabil, în ciuda fluctuațiilor din mediul extern”.

Homeostazia este ideea că majoritatea sistemelor biologice sunt reglementate activ pentru a menține condițiile într-un anumit interval îngust. Descrie o stare dinamică de echilibru care există în interiorul corpului.

Pentru a explica modul în care funcționează acest lucru, scriitorul Leafly Nick Jikomes invocă povestea Goldilocks, sugerând că rezultatul cel mai optim se află adesea undeva la mijloc, între două extreme.

„Nu vrem lucrurile prea calde sau prea reci, ci în modul corect. Datorită rolului său vital în asigurarea faptului că celulele și sistemele rămân în zona lor fiziologică Goldilocks, ECS-ul este strict reglementat; acesta este implementat exact când și unde este nevoie ”, a spus Jikomes.

Cu toate acestea, el a menționat, acest lucru nu înseamnă că activarea ECS-ului, prin consumul de canabis sau orice alt mijloc, va face întotdeauna lucrurile „corecte”.

Prezența și funcționarea ECS-ului în mai multe sisteme ale corpului ne spune multe despre motivul pentru care o gamă atât de largă și diversă de afecțiuni și boli medicale răspund pozitiv la tratamentul medicamentos cu canabis - de la epilepsie până la cancer.

Prin efectele sale răspândite și potențialul său terapeutic, ECS-ul reprezintă o țintă considerabilă a cercetării medicale dar mai avem multe de descoperit.

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 19/03/2021 3:40 pm
Share: