Efectele canabisulu...
 
Notifications
Clear all

Efectele canabisului - De ce te face high?

1 Posts
1 Users
0 Likes
385 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

 

Astăzi, se pare că aproape toată lumea a încercat măcar o dată o formă sau alta de canabis. Dar, dacă nu ați făcut-o, înțelegem. Ideea de a deveni „high” poate fi intimidantă și nimeni nu ar trebui să vă preseze să încercați. Acestea fiind spuse, dacă vă gândiți să încercați canabis, ar trebui să aflați cum vă poate face să vă simțiți și ce cauzează aceste sentimente la rândul lor. Oamenii au folosit canabisul pentru proprietățile sale psihoactive de mii de ani. Dar cum, exact, acest produs al naturii ne modifică percepțiile?

Pentru a înțelege modul în care canabisul îți oferă acea stare de high, trebuie să te uiți mai atent la ceea ce utilizezi.

Dacă te-ai uitat la câteva flori (muguri) de canabis, probabil ai observat acele glande mici, strălucitoare și cristaline care le acoperă. Acele glande mici sunt cunoscute sub numele de tricomi și produc o rășină vâscoasă bogată în canabinoizi și terpene.

De-a lungul anilor, cultivatorii și-au crescut tulpinile de canabis pentru a produce rășină bogată într-un anumit canabinoid. Acesta, desigur, este THC-ul - canabinoidul psihoactiv primar. Totuși, nu intră în vigoare imediat după intrarea în sânge. De fapt, molecula acționează pe legături de receptori foarte specifice pentru a te face high.

Așa cum avem un sistem nervos, avem cu toții un sistem endocanabinoid [1], cunoscut sub numele de ECS.

Acest sistem de reglementare supraveghează funcțiile multor fiziologii, menținând totul în echilibru. Se compune din receptori canabinoizi și endocanabinoizi [2] - molecule de semnalizare care se leagă de acești receptori.

Fiind unul dintre principalii endocanabinoizi din organism, anandamida se leagă atât la receptorii CB1, cât și la receptorii CB2 [3]. Când se leagă de prima, induce o dispoziție caldă și emoții pozitive, câștigându-i titlul de „moleculă de fericire”. Sprijinind acest statut, oamenii de știință cred că anandamida se află la rădăcina euforicului „alergătorului [4]” experimentat de sportivi după exerciții aerobe.

THC-ul are o structură moleculară similară cu anandamida. Din această cauză, imită endocanabinoizii din organism și se leagă de receptorul CB1, inducând efecte de fericire similare.

Dacă este fumat, THC-ul trece prin alveolele plămânilor și ajunge în sânge. Trece peste bariera hematoencefalică și începe să se agațe de receptorii CB1 de pe neuroni din tot creierul, ducând la creșterea producției de dopamină [5].

Toate aceste discuții științifice sunt ok, dar nu îți va spune cum folosirea canabisului îți dă starea de high.

Deși THC-ul acționează pe aceleași căi biochimice la toată lumea, intră în joc mulți factori care modulează experiența. Drept urmare, oamenii vor experimenta efecte diferite la aceeași doză de THC, chiar și atunci când fumează aceeași tulpină. Acestea fiind spuse, nivelul de high al canabisului este marcat de câteva experiențe comune. Acestea includ:

 

Stare de spirit ridicată

Poftă de mâncare

Gândire logică

Creativitate sporită

Creșterea sociabilității

Stare de bine

 

După primele câteva încercări, veți începe să vă simțiți mult mai confortabil în starea alterată a conștiinței. Muzica sună mai plăcut, mâncarea are un gust mai bun, iar filmele te vor trage în adâncul poveștilor lor.

Pentru mulți oameni, canabisul îi ajută să fie mai vorbăreți, mai încrezători și mai capabili să exprime idei abstracte.

Vei ști că efectele THC-ului se instalează pe măsură ce începi să te simți „diferit”. Multe dintre aceste schimbări cognitive sunt pozitive.

Când ai luat o cantitate ideală în circumstanțele potrivite, te vei bucura în principal de efectele plăcute ale faptului că ești high. Aceste senzații includ:

 

Fericire

Euforie

Claritate cognitivă

Creșterea activității mentale

Creativitate sporită

Atingere, gust, miros, auz și vedere îmbunătățite

 

Totuși, din când în când, a fi high poate deveni neplăcut, mai ales dacă iei o cantitate mai mare decât în ​​mod normal. Cu toate acestea, alteori este posibil să ai o stare de spirit proastă. Aceste senzații pot include:

 

Anxietate

Confuzie

Panică

Paranoia

Creșterea frecvenței cardiace

Deși toată lumea are o experiență diferită, experiența constă adesea în mai multe faze comune.

 

Prima etapă: Vei începe să simți efectele THC-ului care se strecoară după primul fum. Corpul va începe să se simtă mai ușor, mintea va prinde viață și dopamina va începe să curgă.

Etapa a doua: High-ul maxim începe să atingă limita la 20-30 de minute după primul fum. Sentimentele de motivație și creativitate încep să lovească pe deplin. Te vei simți vorbăreț, social și dorința de a împărtăși tot ceea ce gândești.

Etapa a treia: High-ul se reduce. Mintea devine mai lucidă, iar efectele trec de la o experiență cognitivă la un corp relaxant.

Etapa a patra: Ajungi înapoi cu „picioarele pe pământ”.

 

Cu riscul de-a mă repeta, trebuie să menționez că la ora actuală sunt disponibile mii de tulpini de canabis. Fiecare soi este diferit, ceea ce înseamnă că oferirea de experiențe psihoactive diferă de la soi la soi.

Deși diferențele se datorează parțial variațiilor nivelurilor de THC, terpenele contribuie și la aceste distincții. Împreună cu susținerea aromelor semnatare ale canabisului, acestea fac sinergie cu THC-ul și cu alți canabinoizi - un fenomen cunoscut sub numele de „Efectul de anturaj” [6].

Drept urmare, crescătorii și-au propus să se concentreze asupra amestecurilor de terpeni din noile lor tulpini. De-a lungul timpului, acest lucru servește la extinderea substanțială a experienței psihoactive disponibile.

Există multe modalități diferite de a consuma canabis. Deși fiecare oferă un set general similar de efecte, experiențele generale sunt distincte.

 

Acestea sunt cele mai comune metode de consum:

Fumatul / Vapatul: High-ul se declanșează rapid și atinge nivelul maxim după aproximativ 30 de minute. Fumatul este cea mai ușoară experiență de controlat.

Produse alimentare: Consumul de canabis oferă o experiență mult mai intensă. THC-ul se deplasează prin tractul digestiv și în ficat. Acolo, organul transformă molecula în 11-hydroxy-THC, o versiune mult mai puternică și mai durabilă a canabinoidului. Acest high durează până la două ore pentru a se stabili și durează până la 12 ore.

Sublingual: Se referă la plasarea tincturilor sau a uleiurilor sub limbă. Aici, canabinoizii trec rapid în fluxul sanguin prin capilarele țesutului subțire. Această metodă simplă și rapidă are un debut și o durată similară cu inhalarea canabisului.

High mental vs. High corporal

După cum am spus mai devreme, high-ul este în primul rând în funcție de soiul utilizat. Toate aceste efecte se rezumă la cocktailurile fitochimice unice găsite în fiecare soi. Nivelurile variate de canabinoizi și terpene se sinergizează pentru a crea rezultate psihoactive diferite.

Tulpinile de canabis obișnuiau să se încadreze în două categorii primare pe baza geneticii lor: indica și sativa. Vechile școli de gândire obișnuiau să fixeze efecte specifice asupra ambelor subspecii. Se consideră că tulpinile Indica sunt mai pe partea de calmare, în timp ce tulpinile sativa au presupus că „luminează” creierul.

În timp ce aceste două tipuri de canabis prezintă diferențe pronunțate, noi cercetări arată că rareori au legătură cu efectul psihoactiv. Oamenii de știință din domeniul canabisului sugerează acum termenul „chemovar”, „chimiotip” sau „varietate chimică”, pentru categorii diferite de tulpini. Deși multe tulpini posedă THC, terpenele aromatice mai subtile sunt cele care produc o astfel de diversitate de efecte.

De exemplu, tulpinile cu conținut ridicat de limonen produc un high mental, în timp ce cele cu conținut ridicat de mircen produc un high corporal.

Cu toate acestea, canabisul permite multor utilizatori să părăsească această structură rigidă a gândirii [8] și să intre într-o stare cunoscută sub numele de gândire divergentă. Această stare implică o creativitate sporită și reprezintă o structură mai largă și mai orizontală a gândurilor. Canabisul ne poate lărgi în cele din urmă perspectiva, poate schimba modul în care gândim și ne permite să ne imaginăm și să observăm lucruri pe care în mod normal nu le-am lua în seamă.

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 19/03/2021 3:46 pm
Share: