Tratamente cu canab...
 
Notifications
Clear all

Tratamente cu canabis pentru sindromul colonului iritabil

1 Posts
1 Users
0 Likes
574 Views
Profu' de canabis
(@profudecanabis)
Posts: 246
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

Sindromul de intestin iritabil (SII) este o boală comună care afectează sau agravează funcționarea colonului sau a intestinului gros. Cele mai frecvente simptome care însoțesc acest sindrom sunt diareea sau constipația, durerea abdominală, gaze și crampe.

În ciuda provocării unui mare disconfort, SII nu duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de colon sau colita ulceroasă. Până în prezent, cauza exactă a acestei boli este încă necunoscută, dar multe cazuri arată o legătură suspectă între SII și bolile sau tulburările psihiatrice, precum depresia, anxietatea, tulburarea bipolară și schizofrenia. Interesant este că atât SII, cât și diferite afecțiuni psihiatrice devin acum țintele cercetării microbiomului uman. Microbiomul este numele ecosistemului complex de micro-organisme răspândite pe tot corpul și, de asemenea, în interiorul tractului digestiv, iar dovezile existente sugerează că întreruperile microbiomului pot duce atât la boli gastrointestinale severe, cât și la suferințe psihiatrice.

Multe studii arată, de asemenea, conexiunea dintre microbiomul și sistemul endocanabinoid, o rețea de neurotransmisie găsită în diferite zone și țesuturi ale fiecărui mamifer, care ajută la reglarea diferitelor procese metabolice. Studiile științifice privind utilizarea canabinoidelor pentru tratamentele afecțiunilor gastro-intestinale sunt încă foarte limitate, dar unii dintre ei au identificat o mulțime de receptori de canabinoizi atât în ​​intestinul gros cât și în intestinul subțire.

 

Interacțiunea dintre sistemul endocanabinoid și microbiomul intestinal

O microbiota este o comunitate ecologică de micro-organisme găsite în toate organismele multicelulare, de la plante la animale. Această comunitate include bacterii, archaea, protiști, ciuperci și viruși. Un studiu realizat de Collins SM în 2009 a clarificat capacitatea sistemului nervos central de a influența microbiota sau de influența microbiotei asupra creierului și a comportamentului. În interiorul tractului gastro-intestinal (GI), microbiota acționează asupra gazdei care menține funcția imună a mucoasei normale, integritatea barierei epiteliale, motilitatea și absorbția de nutrienți. Disfuncția acestei acțiuni poate modifica funcția GI și poate provoca propensiunea bolii. Studiile efectuate pe animale au arătat că perturbările comportamentului, datorate stresului sau anxietății, pot schimba compoziția microbiotei, determinând o vulnerabilitate crescută la stimuli inflamatori din tractul GI.

Chiar dacă există dovezi clare că IBS este o problemă microbiană și că microbii pot influența sistemul endocanabinoid, legătura univocă dintre acestea nu a fost bine identificată. Între timp, canabisul reprezintă una dintre cele mai promițătoare opțiuni pentru gestionarea simptomelor IBS.

Într-un studiu pre-clinic publicat în 2007, a fost identificat faptul că administrarea orală a tulpinilor specifice de Lactobacillus a indus expresia receptorilor de opioizi și canabinoizi în celulele epiteliale intestinale și a funcționat analgezice mediate în intestin, similar cu efectele morfinei în scăderea durerii.

 

Canabisul tratează simptomele sindromului de colon iritabil

Deși încă lipsesc cercetări solide despre canabis și SII, există modalități de utilizare a canabisului ca sau în plus față de tratamentele cu SII, cum ar putea îmbunătăți calitatea vieții la cei cu această afecțiune. Iată cum această plantă poate ușura trei simptome principale ale SII:

 

  • Diaree: Pentru cei cu SII dominantă asupra diareei (SII-D), canabisul a arătat deja capacitatea de a reduce hipermotilitatea și de a reduce crampele abdominale. (Hipermotilitatea este atunci când alimentele se deplasează prin tractul GI prea repede). În acest sens, canabisul a fost unul dintre primele tratamente utilizate pentru diaree legată de holeră în secolul al XIX-lea.

 

  • Durere abdominală: Proprietatea analgezică a canabinoidelor este un alt beneficiu major pe care îl pot căuta pacienții cu SII. S-a demonstrat că canabisul reduce sensibilitatea viscerală la cei cu tulburări gastro-intestinale.
    „Percepția viscerală” este un mod de a spune sensibilitatea internă la durere. Un studiu din 2004 sugerează că există dovezi puternice pentru tratamentele cu canabinoide în gestionarea bolilor intestinale, precum SII, în parte datorită capacității canabisului de a depăși durerile, probabil datorită proprietăților sale antiinflamatorii. O altă revizuire din 2008 a arătat că tratamentul cu canabinoizi poate calma sensibilitatea și inflamația în mucoasa intestinală a celor cu afecțiuni gastro-intestinale.

 

  • Depresia: simptomele mentale ale SII sunt la fel de importante de abordat ca și cele fizice. Un studiu publicat în 2016 a constatat că canabidiolul (CBD), o componentă non-psihoactivă din canabis, la o singură doză, a început efectiv să ușureze comportamentele antisociale și să reducă comportamentul asociat anxietății în câteva minute. Mai mult, acest studiu a arătat că CBD-ul a continuat să funcționeze de-a lungul timpului mult mai mult decât medicamentele antidepresive obișnuite, necesitând până la șase săptămâni pentru a deveni eficient.

 

Aceste simptome pot fi cauzate de infecție, dar indiscrețiile dietetice pot fi, de asemenea, o cauză a atacurilor. Tratamentele utilizate până acum pentru a face față acestui simptom includ agenți atropinici, antidepresivi și alte medicamente, care afectează o multitudine de sisteme de neurotransmițători, adesea fără beneficii adecvate.

 

Importanța sistemului endocanabinoid în funcțiile gastro-intestinale

Faptul că endocanabinoizii sunt importanți în funcția GI a fost puternic subliniat de faptul că 2-arachidonilglicerolul (2-AG) a fost izolat, pentru prima dată în 1995, în intestinul canin. Rolul mecanismelor vanilloide în SII a fost, de asemenea, explorat și merită subliniat faptul că anandamida este un agonist endogen la receptorii VR1, la fel și fitocanabinoidul CBD.

În același timp, Pertwee a studiat amănunțit relația dintre canabinoizi și funcția gastrointestinală. În studiul său, s-a constatat că sistemul nervos enteric al mamiferelor exprimă CB1, iar stimularea deprimă motilitatea gastrointestinală, în special prin inhibarea eliberării contractuale a neurotransmițătorului. Efectele observate, cum ar fi întârzierea golirii gastrice și încetinirea motilității enterice, au arătat că sunt mediate atât la nivelul creierului, cât și la nivelul tractului GI. Aceste efecte sunt opuse de antagoniștii CB1, susținând că motilitatea GI este sub controlul ES. S-a arătat, de asemenea, că inflamația intestinală cronică are ca rezultat o reglare sau sensibilizarea receptorilor canabinoizi. CBD a evidențiat puțin efectul asupra motilității intestinale, dar sinergic cu THC, îmbunătățește efectul de reglare. Conform acestei teze, Di Carlo și Izzo au sugerat tratamente folosind medicamente canabinoide pentru a face față problemelor cu SII la om.

 

Deși aceste studii nu s-au manifestat până acum, există dovezi care dovedesc că canabisul are o istorie lungă în tratarea holerei, a colicilor intestinali și a afecțiunilor conexe, precum și în mărturii de la pacienții care se tratează cu canabis medical. Toate aceste afirmații sugerează că endocanabinoizii pot reprezenta ținta neuromodulatoare terapeutică mai promițătoare și că tratamentele cu fitocanabinoide ar putea reprezenta o abordare terapeutică mai eficientă și mai sigură până în prezent.

 

 

Nicio lege nu e mai presus decât viața unui om!

 
Posted : 16/03/2021 5:33 pm
Share: